Етьєн де Понсен дав Україні пораду щодо земельного ринку / Фото УНИАН

Посол Франції в України Етьєн де Понсен вважає, що необхідно уникнути зосередження великих наділів землі в обмеженого кола осіб після відкриття ринку землі.

Читайте такожУ Києві активісти "Нацкорпусу" перекрили рух транспорту Хрещатиком (фото)

Як передає кореспондент УНІАН, про це посол заявив на прес-конференції в Києві.

Відео дня

"Говорячи про лібералізацію продажу землі, я зауважу, що насправді доречно бути надзвичайно обережними, оскільки це питання є вельми чутливим. Ми вважаємо, що кожен народ має суверенне право визначити ту модель, організацію цього сектору, яка вважається йому доречною", - зазначив де Понсен.

Водночас, на його переконання, відкриття ринку землі зможе забезпечити додаткове економічне зростання для України.

"На моє переконання, в Україні можливо занадто зосереджується дискусія на лібералізації доступу саме до продажу і придбання землі, але недостатньо приділяється увага тому, як уникнути надмірних земельних володінь суто в рамках дії ринкових механізмів", - зауважив посол.

Зокрема, він підкреслив, що важливо запобігти ризику утворення занадто великих сільськогосподарських володінь - у багатьох країнах західної Європи дотримувалися саме такого підходу.

За словами посла, французькі експерти приїжджали в Україну, аби поділитися власним досвідом.

"Якщо ми повністю лібералізуємо земельний ринок, і буде правити лише ринковий закон, це відкриє шлях до тенденції безкінечного зосередження земельних володінь серед обмеженого кола суб'єктів", - сказав дипломат.

А надмірна концентрація землі в обмеженого кола осіб, засерігає дипломат, призведе до "зменшення додаткової вартості, яка буде вироблятися у сільській місцевості і буде призводити до занепаду сільських регіонів в Україні".

"Саме з цих міркувань в країнах західної Європи були вироблені і запроваджені механізми регулювання, які дозволяють запобігти цим негативним феноменам", - підсумував де Понсен.

Як повідомляв УНІАН, 13 листопада Верховна Рада прийняла законопроект "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо обігу земель сільськогосподарського призначення", який вводить ринок землі в Україні з 1 жовтня 2020 року.

Обмеження в цьому законопроекті не допускають придбання у власність понад 35% сільськогосподарських земель ВІДГ, 15% земель області та 0,5% земель України (в перерахунку - близько 200 тисяч гектарів).

За словами голови фракції "Слуга народу" Давида Арахамія, законопроект про ринок землі у другому читанні буде розглядатися на цьому пленарному тижні (16-20 грудня).

Президент України Володимир Зеленський пропонує зменшити концентрацію сільськогосподарських земель в одних руках до 10 тисяч гектарів.