Верховна Рада України / фото: REUTERS

У Виборчому кодексі передбачена пропорційна система виборів народних депутатів України.

Ухваленим сьогодні Верховною Радою кодексом визначено, що вибори народних депутатів здійснюються на засадах пропорційної системи за єдиними списками кандидатів у депутати у загальнодержавному виборчому окрузі, з яких формуються регіональні виборчі списки кандидатів у депутати від партій.

Читайте такожРада ухвалила Виборчий кодекс, врахувавши всі пропозиції ЗеленськогоПраво на участь у розподілі депутатських мандатів набувають партії, на підтримку регіональних виборчих списків кандидатів у депутати від яких у межах загальнодержавного округу подано 5 і більше відсотків загальної кількості голосів виборців, які підтримали регіональні виборчі списки кандидатів у депутати від усіх партій у межах загальнодержавного округу.

Відео дня

Кандидатом у народні депутати може бути обраний громадянин України, який на день виборів досяг 21 року, має право голосу і проживає в Україні протягом п’яти останніх перед днем виборів років. Проживання в Україні за цим кодексом означає: проживання на території в межах державного кордону України; перебування на судні, що перебуває у плаванні під Державним прапором України; перебування громадян України у встановленому законодавством порядку у відрядженні за межами України в закордонних дипломатичних установах України, міжнародних організаціях та їхніх органах; перебування на полярній станції України; перебування у складі формування Збройних сил України, дислокованого за межами України.

Особа вважається такою, що проживає в Україні, якщо її разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а строк перебування за межами України кожного річного періоду протягом останніх п’яти років перед днем голосування на відповідних виборах не перевищував 183 дні. Не є порушенням вимоги про проживання в Україні виїзд особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування за рекомендацією відповідного медичного закладу.

Висування кандидатів у депутати партіями розпочинається за 90 і закінчується за 79 днів до дня голосування. Висування кандидатів у депутати партією, формування та затвердження загальнодержавного виборчого списку та регіональних виборчих списків здійснюються на її з’їзді (зборах, конференції) у порядку, встановленому статутом партії та цією статтею.

Партія може висунути кандидатом у депутати особу, яка є членом цієї партії, або безпартійну особу.

Загальнодержавний виборчий список партії повинен складатися не більш як із 450 кандидатів у депутати.

З числа кандидатів, включених до загальнодержавного виборчого списку, партія формує і затверджує регіональні списки кандидатів у депутати у кожному виборчому регіоні.

Регіональний виборчий список партії повинен включати не менше п’яти та не більше 17 кандидатів.

Кожен кандидат у депутати, включений до загальнодержавного виборчого списку, також має бути включений до одного з регіональних виборчих списків, окрім 9 кандидатів у депутати, включеного до загальнодержавного виборчого списку, а 9 кандидатів, в разі подолання партією 5% бар'єру, проходять до парламенту автоматично.