В ОБСЄ стурбовані обшуками в офісі телеканалу "1+1" / фото УНІАН

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Арлем Дезір заявив, що стурбований обшуками, які вчора відбулися в офісі телеканалу "1+1".

Як передає кореспондент УНІАН, про це Дезір сказав на прес-конференції в Києві.

"Ми стурбовані тим, що вчора ввечері сталося у зв'язку з обшуком у редакції телеканалу "1+1". Ми намагаємося отримати більш детальну інформацію, але я хочу закликати владу провести дуже обережне і прозоре розслідування стосовно цього медіа", - наголосив Дезір.

Відео дня

У цьому зв'язку представник ОБСЄ зазначив, що таке розслідування необхідне, і воно має відбуватися таким чином, аби не мати впливу на роботу журналістів, яка не має обмежуватися, щоби вони могли здійснювати свою професійну діяльність належним чином.

Читайте такожТкаченко вважає обшуки в офісі "1+1 медіа" тиском на свободу слова

При цьому, на уточнююче питання УНІАН, чи не вважає Дезір, що проведені обшуки з боку СБУ обмежували свободу журналістської діяльності та свободу слова, оскільки очевидно, що журналісти не могли прослуховувати прем'єр-міністра Олексія Гончарука, він сказав, що занепокоєний проведеними обшуками.

"Редакція не має бути місцем, куди має заходити Служба безпеки. Дуже важливо, аби журналісти мали змогу виконувати свої обов'язки без жодного тиску", - заявив Дезір.

Також він відзначив, що важливо забезпечити дотримання принципу захисту джерел журналістів.

"Ми слідкуємо і ми просимо владу надати більше інформації, але ми вважаємо, що дуже важливо забезпечити, що нічого не обмежує діяльність журналістів цього конкретного медіа", - додав він.

Як повідомляв УНІАН, 5 лютого керівник Департаменту журналістських розслідувань медіа-групи "1+1" Максим Шиленко заявив, що співробітники СБУ проводять обшуки в офісі, де працюють журналісти проектів "Гроші" і "Секретні матеріали".

Читайте такожНСЖУ відреагувала на обшуки СБУ в офісі та журналістів телеканалу "1+1"

Обшуки здійснювалися на робочому місці журналіста Євгена Куксіна, а також у його квартирі.

Також правоохоронці провели обшук у квартирі журналіста Дениса Данька.

За результатами обшуків в офісі слідчі СБУ вилучили два системних блоки комп’ютерів.

Голова Служби безпеки України Іван Баканов стверджує, що про тиск на журналістів телеканалу "1+1" або утиски свободи слова в Україні у даній ситуації мова нібито не йде. За словами голови СБУ, відповідні слідчі дії у цій справі проводились щодо міністрів, представників державної влади та УДО. Окремі урядовці за згодою пройшли перевірку на детекторі брехні.