Ілюстрація / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг закликав країни допомогти Спільній слідчій групі встановити усіх відповідальних за збиття літака рейсу MH17.

Про це йдеться у заяві Столтенберга, оприлюдненій прес-службою Альянсу.

Читайте такожDe Telegraaf: Армія Нідерландів готувала висадку в Україні після знищення MH17

Відео дня

Він привітав початок кримінального судового процесу у справі збиття літака Малайзійських авіаліній.

"Це важлива віха у зусиллях, спрямованих на забезпечення справедливості для 298 жертв та їхніх родин", - зазначив Столтенберг.

"Я вітаю налаштованість Слідчої спільної групи встановити факти у справі, і я маю повну довіру до незалежності і професіоналізму правової системи Нідерландів. Як і раніше вкрай важливо встановити правду, відповідальних та справедливість у справі збиття літака рейсу MH17 у відповідності з резолюцією Ради безпеки ООН №2166. Усі країни зобов'язані повною мірою сприяти цим зусиллям", - наголосив Столтенберг.

Довідка УНІАН. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпура, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою Росією територією Донецької області. Загинули всі 298 осіб, які перебували на борту. Більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Спільна слідча група, до складу якої входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України, встановила, що літак збила ракета, випущена з російського комплексу «Бук».

Першими чотирма підозрюваними в трагедії рейсу МН17 є російський терорист Ігор Гіркін (Стрєлков), російський генерал Сергій Дубинський і терористи Олег Пулатов і Леонід Харченко.

Суд над підозрюваними розпочнеться 9 березня 2020 року в Нідерландах.