Ілюстрація \ REUTERS

"Слуга народу" відмовляється від державного фінансування діяльності партії на 2020 рік на користь Стабілізаційного фонду і заходів для боротьби з коронавірусом.

Читайте такожКоронавірус в Україні 2020: останні новини станом на 26 березня (онлайн)

Як ідеться в повідомленні у Telegram-каналі "Слуги народу", про це заявив голова партії, перший заступник голови фракції "Слуга yароду" Олександр Корнієнко.

Відео дня

"Ми просимо перенаправити всю суму бюджетного фінансування діяльності партії до Стабілізаційного фонду, що створюється Кабінетом міністрів, та спрямувати ці гроші на потреби українських медиків, які борються сьогодні з пандемією коронавірусу", - сказав він.

"Слуга народу" закликає всі парламентські партії, які за законом мають фінансування з бюджету, вчинити так само.

"Адже загальна сума, що спрямовується законом на діяльність партій, становить 212,6 млн грн. За ці кошти країна зможе забезпечити медиків належною кількістю засобів індивідуального захисту, здійснити доплати за роботу в умовах пандемії або витратити їх на інші цілі, які українські медики вважатимуть за пріоритетні", - сказано в повідомленні.

Водночас у партії заявили, що хочуть одразу ж розвіяти побоювання щодо ризиків втрати партіями незалежності від великого капіталу внаслідок такого рішення. "Такі побоювання дійсно є, адже сама норма про державне фінансування партій свого часу запроваджувалася для забезпечення такої незалежності, але на сьогодні вони є безпідставними. Адже будь-яка партія, що потрапила до парламенту, згідно із законом отримала відшкодування витрат на минулорічну парламентську кампанію. Також партії вже отримали фінансування за перший квартал цього року", - зауважили в "Слузі народу".

Відповідно, йдеться у повідомленні, цих коштів має вистачити для того, щоб фінансувати партійну діяльність поточного року. "Їх, дійсно, значно менше, ніж держфінансування, доведеться "затягнути паски" та відмовитись від низки проектів. Але ці проблеми зараз є такими дрібними порівняно з тими викликами, що стоять перед Україною і українцями", -наголосили у партії.