Ілюстрація / REUTERS

В Європейському Союзі заявили, що санкції проти Російської Федерації не перешкоджають їй боротися з коронавірусом і таким чином постачати гуманітарну допомогу для протидії поширенню інфекції.

Про це у Брюсселі під час онлайн-брифінгу для журналістів заявив речник із закордонних справ і політики безпеки у Європейській службі зовнішніх зв'язків Петер Стано.

«Говорячи більш конкретно про Росію, спрямовані проти російських компаній та осіб санкції є пов'язаними із незаконною анексією Криму і Севастополя, тож ці санкції є чинними через дії, які підривають суверенітет, територіальну цілісність та незалежність України. Це означає, що ці санкції не перешкоджають Росії боротися зі спалахом коронавірусу», - наголосив Стано, прокоментувавши лист депутатів Європейського парламенту для керівництва Єврокомісії, у якому висловлювалося прохання не скасовувати санкції проти Росії через пандемію коронавірусу.

Відео дня

«Ми отримали цей лист, і відповідь буде надіслана звичними каналами. Лише нагадаю, що минулої п'ятниці високий представник Європейського Союзу Жозеп Боррель виступив із декларацією від імені ЄС, в якій наголошувалося, що санкції не повинні перешкоджати доставці першочергового обладнання і продовольства, які необхідні для боротьби з коронавірусом і обмеження його поширення в усьому світі», - заявив Стано.

Речник додав, що у цілому санкційний режим ООН та ЄС передбачає виключення гуманітарного характеру.

Читайте такожВ Євросоюзі закликали припинити усі збройні конфлікти через пандемію коронавірусу

Як повідомляв УНІАН, 3 квітня три депутати Європейського парламенту Андрюс Кубілюс, Вітольд Ващиковський та Петрас Аустрявічус висловили занепокоєння щодо пропозицій про скасування санкцій проти РФ.

Вони привернули увагу до заяви голови комітету Ради федерації РФ з міжнародних справ Костянтина Косачова, який закликав скасувати міжнародні санкції через коронавірус і падіння цін на нафту. Натомість, євродепутати закликали керівництво ЄС посилити тиск на Росію з метою припинення бойових дій на тлі коронавірусу.

3 квітня віце-президент Європейської комісії, високий представник Європейського Союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель закликає усі країни, збройні і терористичні групи припинити усі збройні конфлікти і не перешкоджати постачанню гуманітарної допомоги для протидії поширенню коронавірусу.