Олександр Онищенко / Фото УНІАН

При цьому парламент голосував окремо за всі три подання.

Голосування за притягнення Онищенка до відповідальності / скріншот з трансляції

Так, притягнення Онищенка до відповідальності підтримали 275 нардепів, дозвіл на затримання - 265, дозвіл на арешт - 263.

Голосування за дозвіл на затримання Онищенка / скріншот з трансляції
Голосування за дозвіл на арешт Онищенка / скріншот з трансляції

На початку розгляду питання спікер Верховної Ради Андрій Парубій нагадав про позитивне рішення комітету ВР з питань регламенту та організації роботи парламенту щодо притягнення Онищенка до відповідальності.

Відео дня

Читайте такожХолодницький визнає, що Онищенка немає в Україні

Після цього Парубій запитав, звертаючись до сесійної зали: "Чи присутній депутат Онищенко у сесійній залі?". Після декількох секунд він констатував: "Не присутній".

Далі перед нардепами виступив генеральний прокурор Юрій Луценко, який нагадав присутнім деталі "газової справи" Онищенка.

Читайте такожЯк працювала "газова схема" Онищенка: НАБУ оприлюднило інфографіку

Як повідомляв УНІАН, у вересні 2015 року депутат Тетяна Чорновіл заявила, що приватні компанії, які уклали договори про спільну діяльність з державною компанією "Укргазвидобування" і користуються її свердловинами, за перші 7 місяців 2015 року недоплатили 1 мільярд гривень ренти за користування надрами.

За інформацією депутата, 4 з 5 проблемних підприємств мали договори спільної діяльності з "Укргазвидобуванням". При цьому три з них пов'язані з членом депутатської групи "Воля народу" Олександром Онищенком-Кадировим, одне підприємство пов'язане з депутатом Ярославом Москаленком.

Читайте також"Газова справа": Холодницький каже, що для оголошення підозри Онищенку достатньо доказів

На початку лютого глава "Укргазвидобування" Олег Прохоренко заявив, що через суд хоче розірвати майже всі договори про спільну діяльність, за якими частина родовищ компанії була віддана приватним інвесторам. За його словами, в 2015 році приватні інвестори не виконали свої зобов'язання за обсягами інвестицій в дані родовища, що призвело до падіння видобутку газу на 360 мільйонів кубометрів - до 1,159 мільярда кубометрів.

Читайте такожОпубліковано розсекречені документи НАБУ із записами розмов менеджерів Онищенка

16 березня 2016 року детективи Національного антикорупційного бюро провели ряд обшуків на території Києва та Київської області, зокрема, в офісах фірм, діяльність яких пов'язують зі злочинними схемами реалізації природного газу в рамках спільної діяльності з "Укргазвидобуванням".

У середині червня розслідування правоохоронці остаточно взялися за Онищенка - НАБУ провело обшуки в приміщеннях фірм, які фігурують у розслідуванні щодо реалізації природного газу за заниженою ціною за договорами спільної діяльності з ВАТ "Украгазвидобування".

В результаті "по газовій справі" Онищенка були затримані 10 осіб.

При цьому сам Онищенко, всупереч власним запевненням про намір бути присутнім в Раді, в результаті поїхав до Москви напередодні голосування.

"Укргазвидобування" - найбільша газовидобувна компанія України, на яку припадає близько 75% всього видобутого в Україні газу. 100% акцій компанії належать НАК "Нафтогаз України".

Онищенко був обраний до парламенту від мажоритарного округу №93 (Київська область).