REUTERS

Про це Медведчук сказав в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Я ніколи не ображав нікого з представників «ДНР» та «ЛНР», нікого з представників Росії, тому що мені ж потрібно з ними говорити. Особливість полягає в тому, що в питанні звільнення незаконно утримуваних осіб переговори веду я. Не в Мінську, бо в Мінську багато хто веде переговори, але в Мінську це питання, на жаль, не вирішується. З керівництвом самопроголошених «ЛНР» та «ДНР», з керівництвом Російської Федерації переговори веду лише я", - заявив Медведчук.

При цьому, на його думку, деякі заяви, зокрема, і його колеги у гуманітарній підгрупі Ірини Геращенко, не сприяють прогресу у питанні звільнення українських заручників. "Ті, хто сидять за столом переговорів, не можуть використовувати тактику образ та звинувачень. Все має бути аргументовано. Більше того: навіть якщо є такі аргументи, але стоїть завдання досягнути результату, потрібно робити все заради результату", - пояснив свою позицію Медведчук.

Відео дня

Читайте такожУ ГПУ розповіли, як Медведчук створює фейкові "територіальні громади"

Також він висловив свою точку зору, чому не просувається процес із звільнення українських заручників. Медведчук уточнив, що займається цим питанням з грудня 2014 року.

"За цей час я організував звільнення 402 осіб. Ситуація останніх місяців склалася так, як склалася, тому що ті, в кому зацікавлені Донецьк і Луганськ, які перебувають на території під контролем Києва, – це сотні людей, більше ніж 600 людей. Ті, кого хоче отримати Київ як незаконно утримуваних у Донецьку й Луганську, на сьогодні всього 108. Ця різниця значить одне – на якомусь етапі ми змінили пропорцію. Колись мені вдавалося без обміну звільнити 10, 16, 30 людей. А зараз навіть коли ми пропонуємо: давайте ми віддамо 50 людей, а ви нам – 25, нам кажуть – ні. Мовляв, виконайте Мінські домовленості – ухваліть закон про амністію", - заявив Медведчук.

Окрім того, він розповів про свою роль у питанні звільнення Олега Сєнцова, Олександра Кольченка та інших українців, які відбувають у РФ покарання або є підозрюваними у скоєнні злочинів.

"Зараз переговорний процес йде далі. Ми кажемо: є Кольченко, є Сенцов, є Карпюк, є Клих, є ще кілька людей – нам потрібно знайти підстави. Вони всі засуджені, всі відбувають покарання. Чому їх потрібно звільнити? Або вони незаконно засуджені і це потрібно доводити, або є інші причини, що можуть дозволити президенту Російської Федерації їх помилувати. Це потрібно аргументувати. Про це потрібно домовлятися, потрібно про це просити – цим я й займаюся, щоб повернути на батьківщину громадян України", - заявив Медведчук.

При цьому він сказав, що готовий долучитися до обговорення можливого звільнення тих громадян України, яких арештували у Криму.

"Я не отримував такого доручення ані від президента України, ані від Міністерства закордонних справ. Якщо це питання порушать, я, звісно, готовий до обговорення – з огляду на те, що я контактую з представниками російської влади. Але ці питання переді мною не порушували", - сказав Медведчук.