Медведєв вважає, що помилки США призвели до глобальної економічної кризи

Президент Росії Дмитро МЕДВЕДЄВ вважає, що помилки США призвели до глобальної економічної кризи.

Про це він сказав у своєму відео-блогу, коментуючи ситуацію з глобальною кризою.

Відео дня

«Більшість країн зустрілися з тим, що грубі помилки – помилки, здійснені низкою держав (і, перш за все, Америкою), – призвели до серйозних проблем. Питома вага американського фінансового ринку і його вплив на світову економіку дуже великі. Тому криза, що сталася в США, рикошетом ударила по економіці практично всіх країн», - сказав Д.МЕДЕВЕДЄВ.

На його думку, якщо ці події сталися б 5-7 років тому, то криза торкнулася б Росії меншою мірою, але зараз ситуація змінилася, оскільки РФ стала країною з відкритою економікою.

«Що відбувається у світі? Різке зниження доступності кредитів веде до падіння попиту, звужуються самі ринки збуту, скорочується використання виробничих потужностей і відбуваються звільнення працівників, що викликає новий виток зменшення попиту. Припиняються інвестиційні програми, відкладаються плани розширення виробництв», - відзначив Д.МЕДВЕДЄВ.

«Скажу відверто: Росія в цей важкий круговорот ще не потрапила. І має можливості цього уникнути. Зобов`язана уникнути», - наголосив він.

За словами Президента РФ, уряди і центральні банки провідних країн світу зараз багато роблять для оздоровлення ситуації, для забезпечення економіки необхідними ресурсами.

Він відзначив, що Росія також вжила низку заходів, які повинні відновити в найближчому майбутньому довіру у фінансовому секторі і нормальний процес кредитування. Крім того, ухвалені рішення спрямовані на стабільне функціонування роздрібної торгівлі, сільського господарства, будівництва і машинобудування, оборонний-промислового комплексу, на підтримку малого підприємництва. «Через падіння глобального попиту і неможливості залучення кредитів у колишньому обсягу саме ці сфери вимагають нашої першочергової підтримки. Наші дії повинні значною мірою компенсувати названі негативні чинники», - сказав глава держави.

Д.МЕДВЕДЄВ наголосив, що золотовалютні резерви і Стабілізаційний фонд створювались саме для таких складних періодів, тому в Росії є змога уникнути валютної, банківської чи боргової кризи, пройти через сьогоднішні труднощі, не втративши створеного потенціалу.