REUTERS

У травні 2012 року в Україні були засуджені два громадянина Північної Кореї, співробітники торгпредставництва КНДР в Білорусі - Рю Сонгчель і Лі Тхекіль, яких СБУ звинуватило в спробі отримати доступ до державної таємниці.

Слідство встановило, що 26 липня 2011 року північнокорейські гості в'їхали на автомобілі в Україну через Білорусь, і 27 липня прибули в Дніпропетровськ. Мета візиту - фотографування секретних документів, які їм повинен був за грошову винагороду передати співробітник КБ "Південне", пише "РБК-Україна".

Відео дня

Пізніше затримані північнокорейці заявили, що є співробітниками торгового представництва КНДР в Білорусі, і що рід їх діяльності пов'язаний з вирішенням питань між країнами в галузі науки і техніки.

В їх обов'язки так само входила організація семінарів з навчання фахівців КНДР на різні теми ракетобудування. Слідство встановило, що Сонгчель і Тхекіль раніше також відвідували Україну і Росію. Під час контактів із співробітниками українських підприємств північнокорейці неодноразово цікавилися ракетними технологіями і просили українських вчених провести ряд лекцій "для громадян Північної Кореї".

В ході бесіди вони озвучили конкретні теми, що їх зацікавили: балістичні ракети, системи ракет, будову ракет, двигуни космічних апаратів, розкриття сонячної батареї, швидке спорожнення паливних баків, транспортно-пусковий контейнер, пороховий акумулятор, а так само військові ДСТУ. Також північнокорейців цікавила інформація про двигуни міжконтинентальної балістичної ракети МБР РТ-22 з натовською класифікацією SS-22 "Скальпель".

Після сигналу співробітників КБ "Південне" в управління СБУ в контакті з північнокорейцями, в службі безпеки розробили операцію з фіктивного, або "контрольованого" постачання документації. Зустріч призначили в одному з дніпропетровських гаражів, де обох північнокорейців і взяли на гарячому - під час фотографування креслень та наукових робіт за новими технологіям ракетних комплексів, систем постачання ракетного палива та інших інновацій з грифом "Секретно".

У вироку суду від 28 травня 2012 року говориться, що розголошення інформації завдало б великої шкоди нацбезпеці України, а ракетно-космічна галузь КНДР отримала б доступ до технологій, заснованих на досягненнях українських ракетників, і значно розширила свої стратегічні можливості.

Таємниці, за якими полювали, за словами слідчих, дозволили б збільшити радіус дії і дальність північнокорейських ядерних ракет аж до території США. Обох фігурантів Красногвардійський районний суд Дніпропетровська засудив до восьми років ув'язнення.

Читайте такожЗаяви про постачання Україною ракетних технологій КНДР ґрунтуються на свідченнях пов'язаного з РФ експерта - МІП

Як повідомляв УНІАН, раніше американське видання The New York Times розмістило публікацію, у якій стверджувалося, що успіхи Північної Кореї випробування міжконтинентальної балістичної ракети, яка, ймовірно, може досягти США, стали можливі завдяки придбанню потужних ракетних двигунів на чорному ринку, швидше за все з українського заводу.
У свою чергу, секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що український оборонно-промисловий комплекс не постачав ракетні двигуни і ракетні технології режиму Північної Кореї. Держпідприємство "Південний машинобудівний завод ім. Макарова" заявив, що ніколи не мав і не має жодного зв'язку з північнокорейськими ракетними програмами космічного та оборонного характеру.
В 2002 році США звинуватили Україну у продажу Іраку декількох радіолокаційних комплексів «Кольчуга». Довести факт продажу «Кольчуг» Сполученим Штатам так і не вдалося навіть після проведення військової операції в Іраку.