Голова Центральної виборчої комісії України Володимир ШАПОВАЛ припускає, що перед другим туром президентських виборів будуть спроби заблокувати роботу ЦВК шляхом зриву кворуму. Про це він сказав в інтерв`ю «Лівому берегу»

Він зазначив, що після 17 січня учасників виборів залишиться двоє, і вони «вже матимуть досить чітку картину, докладну соціологію - тут-то й почнеться пошук оптимальних для них рішень. Рішень, для ЦВК і суспільства, швидше за все, екстремальних».

«Є в мене відчуття - на рівні підсвідомості, що хтось із цих двох дійсно може почати застосовувати якісь деструктивні дії. Зокрема в ЦВК - намагаючись, приміром, зірвати кворум. Досить надійний спосіб заблокувати роботу комісії, - говорить голова Центрвиборчкому. - Не хочу образити своїх колег, але немає в мене переконаності, що всі вони встоять перед «закликом» взяти участь у зриві кворуму. Одне можу сказати поза сумнівом: пан ШАПОВАЛ сприяти цьому точно не буде. Обіцяю: засідання ЦВК проводитиму за планом. Якщо буду живий-здоровий, звичайно, тьху-тьху. Але навіть якщо буду нездоровий - теж! Особисто я маю намір діяти виключно в рамках закону, зокрема - оголосити результати виборів».

Відео дня

При цьому на запитання «Впевнені, що хтось із членів ЦВК в останню хвилину не дасть «задній хід»?», В.ШАПОВАЛ сказав: «… мені б не хотілося нікого з них ображати - ми працюємо разом більше двох років. І хоча знаємо один одного вже досить непогано, все ж таки стовідсоткової впевненості в «стійкості» всіх у мене немає. Я тут оцінюю якості не лише своїх колег - ще й потенційних учасників другого туру...»

В.ШАПОВАЛ зазначив: «Я був би, звичайно, лицеміром, якби заперечував очевидні, всім відомі речі: квотний, тобто - політичний принцип формування ЦВК. Іноді по ходу наших нарад я навіть дозволяю собі жартувати: зараз слово бере представник фракції такої-то політичної сили в Центрвиборчкомі. «Квотування» існує - неможливо з ним не рахуватися. Звичайно, було б значно краще, якби члени ЦВК - «посланці» різних політсил, мали можливість впливати на позицію тих, хто насмілюється, скажемо жартома, давати їм поради. Хоча б тому, що тут, у Центрвиборчкомі, часто краще бачать і розуміють ситуацію зсередини, ніж ті, хто ззовні видає рекомендації». Водночас, за словами В.ШАПОВАЛА, «неможна думати, ніби тут (у ЦВК – УНІАН) усі маріонетки. Такого немає. По-друге, позиції окремих членів ЦВК дійсно змінилися, й це, мабуть, нормально. Звичайно, ми не парламент, хоч і в парламенті іноді буває, що вірні бійці фракції, здавалося б, ні з того ні з сього йдуть наперекір її генеральній лінії.

За словами голови Центрвиборчкому, він не думає, що «примушення ЦВК до відсутності кворуму» стане першим способом, до якого можуть вдатися в разі чого. Це вже останній довід - дуже вже він демонстративний... Вважаю, спершу несприятливі для когось результати можуть все-таки оспорити в судах. Сподіваюся, екстремальних спроб психологічної дії на суспільство, зокрема - провокації хвилі протестів у 2010-му ми не побачимо. Отже ці два способи - судові оскарження й блокування ЦВК – основні».