Прем`єр-міністр України Юлія ТИМОШЕНКО під час підсумкової прес-конференції назвала основні причини економічної кризи в Україні.

Як передає кореспондент УНІАН, за її словами, першим чинником кризи стало те, що Україна впродовж 18 років незалежності не встигла здійснити структурних реформ в економіці.

Це стало причиною того, що під час кризи «економіка трималася на кількох великих підприємствах».

Відео дня

Ще одним кризовим чинником стало те, що ці підприємства не були переобладнані відповідно до нових досягнень, а працювали на старому устаткуванні, яке залишалося з тих часів, коли ці підприємства були приватизовані.

Третій чинник кризи в Україні, на думку прем`єр-міністра, - «надслабка банківська система». Це призвело до того, що в країні для економіки не було кредитних ресурсів, а якщо й були кредити, то їх вартість була найвищою у світі.

«Країну було введено у спланований фінансовий голод», - сказала Ю.ТИМОШЕНКО.

Серед причин такого голоду вона назвала політику Національного банку України, який видавав рефінансування за високими ставками, а видані кошти банками використовувались не для кредитування економіки, а йшли на валютний ринок, результатом чого стало падіння національної валюти на 64,3%.

За словами прем`єр-міністра, це найбільший рівень падіння курсу національної валюти у світі. Так, у Польщі курс нацвалюти знизився на 36%, у Білорусі – на 35%, у Росії – на 3%.

І останньою причиною кризи в Україні Ю.ТИМОШЕНКО назвала «глибинну політичну кризу».