У вівторок, 4 жовтня, в Києві пройшов грандіозний за своїми масштабах захід – VI з'їзд Об'єднаної єврейської громади України (ОЄГУ). Як пише Mignews, він став найбільш представницьким за всі роки існування Незалежної України: під куполом Національного палацу "Україна" зібралися 2 436 делегатів – представників громад зі всіх регіонів нашої країни.

З вітанням до з'їзду звернувся Президент України Віктор Янукович: "Вітаю Всеукраїнський Єврейський конгрес і Об'єднану єврейську громаду України з видатною подією - з'їздом євреїв України. Переконаний, що ваші поважані збори сприятимуть подальшому зміцненню міжнаціональної згоди в українському суспільстві". Глава держави побажав учасникам з'їзду "міцного здоров'я, плідної роботи і успіхів".

Безпрецедентним було також міжнародне представництво на з'їзді: громади країн Європи, США, Росії не просто надіслали своїх представників на з'їзд. З грунтовними доповідями виступили видатні громадські діячі.

Відео дня

Про виклики перед єврейським світом проникливо говорив президент найбільших єврейських організацій США, відомий громадський активіст Малькольм Хонлайн.

Оваціями зустрічав зал промову відомого юриста і політика, колишнього помічника президента Кенеді, лицаря Ордена Почесного легіону, віце-президента Міжнародного Олімпійського комітету, директора Американського центру в Парижі Семюеля Пізара. Він назвав ту, що пройшла напередодні, церемонію закладки першого каменя в майбутній меморіал у Бабиному Яру видатним вкладом українських євреїв в історію народу.

Високо оцінив ініціативи керівництва Об'єднаної єврейської громади України представник американських євреїв - президент національної конференції на підтримку євреїв Росії, України і країн Балтії Олександр Шмуклер. На його думку, єврейська громада України подає прекрасний приклад розвитку єврейського життя для багатьох громад світу по обидва боки океану.

У виступі іноземних гостей особливим рядком прозвучала висока оцінка ініціативи лідерів Об'єднаної єврейської общини України зі створення Європейського єврейського парламенту і запуску в ефір першого всесвітнього єврейського телеканалу Jewish NewsOne.

Про братні зв'язки, спільну історію і спільні трагічні сторінки в ній єврейського і вірменського народів говорив гість із Росії - глава Союзу вірмен, посол доброї волі ЮНЕСКО і ООН Араїк Абрамян.

Червоною ниткою практично у всіх виступах зарубіжних гостей прозвучала думка, що найбільш важливі напрями і аспекти єврейського життя розвиваються і реалізуються в Об'єднаній єврейській громаді України і що вони повністю солідарні з нею і підтримують її діяльність.

З'їзд євреїв України отримав величезну духовну підтримку: лідери всіх релігійних течій закликали до єднання і згуртованості. Також духовні лідери - президент Конференції європейських рабинів (яка об'єднує єврейські общини більше 40 країн Європи) Пінхас Гольдшмідт, головний рабин Об'єднаної Єврейської громади України Шмуель Камінецький, головні рабини України Яків дов Блайх і Моше-Реувен Асман - закликали єврейську еліту піклуватися про відродження і розвиток єврейських традицій в Україні.

Повне уявлення про роботу єврейських громад України дала звітна доповідь виконавчого директора ОЄГУ Йосипа Аксельруда, в якому була представлена інформація про основні напрями діяльності організації і їх розвиток.

Це підтримка 23 загальноосвітніх єврейських і 28 недільних єврейських шкіл, це установка 19 пам'ятників на місцях розстрілів євреїв в роки війни, це проведення у всіх областях родинно-керувних шаббатонів, під час проведення яких багато євреїв вперше зіткнулися з єврейським способом життя, це те, що більше 25 тисяч євреїв стали власниками букви в "Торі Ізраїлю", це сотні проведених лекцій викладачами програми "Світло Тори", це постійне зростання фінансової допомоги на ці проекти і програми.

Як характерний штрих можна додати, що за останні два роки в Об'єднану єврейську громаду України вступило 45 організацій, що саме по собі є показником розвитку Громади.

Загалом же з'їзд Об'єднаної єврейської громади України пройшов динамічно, в лаконічно-робочому стилі і в дружній атмосфері. За його підсумку можна сміливо заявити: це було вражаюче, пише офіційний сайт ОЄГУ.

Як повідомлялося, 3 жовтня в Бабиному Яру відбулася церемонія закладки першого каменя меморіально-музейного комплексу "Бабин Яр", будівництво якого ініціювали президент Європейської єврейської ради, президент Об'єднаної єврейської громади України Ігор Коломойський і фонд "Бабин Яр". У заході взяли участь високі зарубіжні гості, дипломати, представники найбільших і авторитетних громадських організацій, ЗМІ. Цю подію багато світових ЗМІ назвали в своїх репортажах "данню пам'яті".