Влада може зіткнутися з саботажем у лавах провладних фракцій

Скасування депутатської недоторканності необхідне владі, щоб отримати «ключі від парламенту». Так прокоментував можливе ухвалення законопроекту про скасування депутатської недоторканності дискусійному майданчику Національного експертного форуму в соціальній мережі Facebook експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава, повідомляє LB.ua.

«Саме Верховна Рада ставала ключовим політичним суб'єктом у принципові моменти української історії. Скасування ж депутатської недоторканності робить український парламент максимально керованим і дає виконавчій владі можливість легітимізувати ряд процесів, пов'язаних з президентською кампанією 2015 року. Мова може йти як про посилення силового блоку, для забезпечення більш прогнозованого голосування, і прийнятті економічних заходів, необхідних для забезпечення передвиборних обіцянок влади, так і про зміни термінів кампанії, аж до перенесення дати виборів », - вважає експерт.

Застава нагадав, що це далеко не перший раз, коли піднімається питання про скасування недоторканності депутатів: «Леонід Кучма проводив всенародний референдум про реформування системи державного управління, на який виносилося питання і про скасування недоторканності народних обранців. Як ми пам'ятаємо, тоді в 2000 році переважна кількість виборців проголосувало «за». Дослідження Інституту Горшеніна показують, що і сьогодні більшість українців висловлюється за скасування недоторканності », - нагадав експерт Інституту Горшеніна. При цьому експерт вважає, що влада може зіткнутися з саботажем у лавах провладних парламентських фракцій при прийнятті законопроекту.

Відео дня

«Адже в скасуванні недоторканності не зацікавлений жоден депутат. Особливо якщо мова йде про представників бізнесу, яких достатньо у всіх політичних списках, і про мажоритарників, що пройшли всі жорна виборчої кампанії і знають собі ціну, - упевнений Застава. - Тому для влади принципово важливо знайти 226 голосів для ухвалення законопроекту в першому читанні. Для остаточного скасування депутатської недоторканності може бути використаний «силовий» варіант. Треба сказати, що підтримка скасування недоторканності значною частиною українського суспільства - це одна з передумов подібного варіанту розвитку подій. І тут важливо, наскільки політичні сили, незгодні з подібним сценарієм, зможуть ефективно пояснити суспільству задум влади ».