REUTERS

Євросоюз розмовляв з Росією щодо підписання асоціації з Україною.

Про це заявив спеціальний гість 11-й Щорічній Зустрічі "Ялтинської Європейської Стратегії" (YES) Жозе Мануель Баррозу у п'ятницю ввечері в Києві, пише "Дело".

"Президент Росії висловлював певні сумніви і заперечення з приводу наших домовленостей з Україною. І це неправда, що Росію не інформували про наші переговори з Україною. Це брехня!" - запевнив Баррозу.

Відео дня

Читайте такожБаррозу обіцяє українцям безвізовий режим "у недалекому майбутньому"

"Я публічно кажу, що це неправда, що вони (Росія) не отримували інформацію". За словами президента Єврокомісії, Росія знала про події і ЄС надавав їй різного рівня інформацію. "Тому що, я повинен вам сказати дуже щиро, нашою метою ніколи не було створення проблем з такою країною, як Росія, - пояснив Баррозу. - У нас не було в цьому ніякого інтересу, і ми не думаємо, що це (конфронтація в питанні створення ЗВТ - Ред.) корисно для України".

При цьому голова Єврокомісії зазначив, що за останні 10 років контактів на вищому рівні найбільше мав з Росією - мінімум 25 зустрічей з Володимиром Путіним. За словами Баррозу, Росія з самого початку не мала заперечень проти того, що Україна підпише асоціацію з ЄС.

"Реальність така, що Росія спочатку сказала, що не має жодних заперечень проти підписання Україною асоціацію з ЄС. Росія навіть сказала, що не має заперечень проти того, щоб Україна стала членом Євросоюзу. Водночас вони виступали проти вступу України в НАТО, це була постійна позиція Росії", - повідомив глава Єврокомісії. Така поведінка РФ Баррозу пояснює зміною позиції Кремля з метою створення Євразійського союзу.