Ілюстрація / REUTERS

Лідери 27 країн-членів Європейського Союзу та шести країн "Східного партнерства" - Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та України, погодили п'ять головних пріоритетів розвитку на найближчі роки.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час онлайн-брифінгу сказала президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн за підсумками відеоконференції лідерів країн ЄС та "Східного партнерства".

Президент Єврокомісії розповіла, що сьогодні обговорювалося питання налагодження подальшого партнерства між ЄС і шістьма країнами "Східного партнерства", а також розглядалося зосередження на цьому партнерстві після 2020 року.

Відео дня

"З лідерами ми погодили п'ять пріоритетів нашого партнерства на найближчі роки", - заявила фон дер Ляєн.

Читайте такожЗавтра лідери країн-членів ЄС продовжать економічні санкції проти Росії - ЗМІ

За її словами, насамперед партнерство має зосереджуватися на економіці, яка створює достойні робочі місця, на кращому фізичному взаємозв'язку між країнами, і на кращих можливостях для молодого покоління людей.

Також вона сказала, що об'єм торгівлі між 2016 і 2019 роками збільшився, і зокрема, між Євросоюзом і Україною – на 50%, а між Євросоюзом і Азербайджаном – на 55%. Крім того, міжрегіональна торгівля більш ніж подвоїлася. "І ми хочемо спиратися на цей успіх", - заявила фон дер Ляєн.

Разом з тим, ще одним пріоритетом є партнерство, яке створює можливість для розвитку ефективного управління, демократичних інститутів, прав людини та гендерної рівності, верховенства права. "Нова основа "Східного партнерства" приділятиме увагу посиленому акценту на прогресі у цьому напрямі", - сказала вона.

Крім того, ще одним приоритетом є партнерство, яке об'єднує. "Ми повинні скористатися цифровими трансформаціями, які ми бачили під час кризи, що пояснює, якою важливою є цифровізація. Європейський Союз працюватиме зі своїми східними сусідами для модернізації технологій, примноження вигод єдиного цифрового ринку і забезпечення високоякісної інфраструктури і послуг людям в усьому регіоні", - підкреслила фон дер Ляєн.

Четвертим пріоритетом є партнерство, яке стійке. "Ми повинні зосереджуватися на забезпеченні стійкості до змін клімату. Цілком закономірно, що перехід до "зеленої енергетики" буде у центрі уваги нової основи "Східного партнерства", як це перебуває у центрі політичного порядку денного Європейського Союзу", - наголосила вона.

П'ятий пріоритет – зусилля будуть спрямовані на досягнення відчутних результатів, які приноситимуть користь людям.