Київ запропонував ЄС покращити "Східне партнерство" / фото: УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запропонував Європейському Союзу суттєво посилити безпековий вимір у рамках ініціативи «Східне партнерство».

Читайте такожFinancial Times: Росія не може собі дозволити ще 15 років "війни" з Заходом

Відео дня

Як повідомили УНІАН у прес-службі МЗС України, глава відомства взяв участь у відеоконференції за участю комісара ЄС з питань сусідства і розширення Олівера Варгеї і шести міністрів закордонних справ східних партнерів ЄС.

Зокрема, учасники заходу обмінялися думками щодо подальшої практичної роботи, спрямованої на імплементацію результатів Конференції лідерів «Східного партнерства», що відбулася 18 червня, та формування оновлених рамок цієї Ініціативи на період після 2020 року.

«Україна та інші країни-учасниці «Східного партнерства» запропонували ряд стратегічних ідей та важливих пропозицій. Настав час сформувати спільне розуміння амбіції «Східного партнерства», – наголосив Кулеба.

Міністр запропонував визначити підтримку підприємництва та сприяння розвитку бізнес-контактів серед пріоритетних завдань у рамках «Східного партнерства».

Очільник МЗС також акцентував увагу на потребі суттєвого посилення безпекового виміру у рамках «Східного партнерства» як фундаментальної основи для зміцнення стабільності у регіоні та сприяння реформам.

З огляду на визначення Європейською Комісією конективності, як одного з пріоритетів майбутнього розвитку «Східного партнерства», міністр відзначив, що реальним прикладом розвитку співробітництва у цьому напрямку має стати укладення Угоди про спільний авіаційний простір між Україною та ЄС.

Крім того, Кулеба високо оцінив допомогу Євросоюзу в умовах пандемії COVID-19 та подоланні наслідків природних катастроф, яка надається Євросоюзом.

«Майбутнє Ініціативи на наступні 10 років сьогодні у наших руках. Ми налаштовані на ефективну спільну роботу з підготовки майбутнього саміту «Східного партнерства» у березні 2021 року та його змістовного наповнення, що має відповідати очікуванням партнерів», - підкреслив глава МЗС.

Як повідомляв УНІАН, у червні лідери 27 країн-членів Європейського Союзу та шести країн «Східного партнерства» - Вірменії, Азербайджану, Білорусі, Грузії, Молдови та України, погодили п'ять головних пріоритетів розвитку на найближчі роки. Йдеться про економічні зрушення; ефективне управління і верховенство права; про партнерство, яке об'єднує в рамках розвитку цифрових технологій; про розвиток «зеленої» енергетики та досягнення результатів заради користі людей.

Довідка УНІАН. У 2014 році Європейський Союз і Україна підписали Угоду про асоціацію, що стало початком нового періоду в розвитку відносин між ЄС і Україною.

Угода є основним інструментом для більш тісного зближення України і Євросоюзу: вона сприяє поглибленню політичних відносин, більш сильним економічним зв'язкам і взаємній повазі спільних цінностей. Економічна частина угоди, про поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі, надає Україні можливість для розширення торговельних відносин й економічного розвитку, оскільки відкриває нові ринки, сприяє адаптації законодавства, стандартів і регламентів в різних секторах. Останнє допоможе інтегрувати стандарти ЄС в ключові сектори української економіки.