Право призначати директора НАБУ хочуть передати Кабміну / фото УНІАН

У Верховній Раді пропонують змінити процедуру призначення директора Національного антикорупційного бюро України, передавши ці повноваження від президента до уряду.

У ВР зареєстровано проект закону про внесення змін до закону "Про Національне антикорупційне бюро України" щодо приведення у відповідність до Конституції України (№ 4025).

Текст законопроекту розміщено на сайті парламенту. Його авторами є ряд народних депутатів від "Слуги народу" та "Голосу".

Відео дня

Як буде призначатись директор НАБУ

Законопроектом, зокрема пропонується встановити, що НАБУ спрямовується і координується безпосередньо Кабінетом міністрів.

Керівництво діяльністю НАБУ здійснює його директор, який призначається на посаду та звільняється з посади Кабінетом міністрів (у чинному положенні - президентом).

Пропонується встановити, що директор НАБУ призначається відповідно до результатів відкритого конкурсного добору.

Організацію і проведення конкурсного добору здійснює конкурсна комісія з добору на посаду директора НАБУ. До її складу входять троє осіб, визначених урядом, і троє осіб, визначених урядом на підставі пропозицій донорів, які протягом останніх двох років до дня завершення строку повноважень директора бюро або до дня дострокового припинення його повноважень надавали Україні міжнародну технічну допомогу у сфері запобігання і протидії корупції.

Конкурсна комісія вносить подання про призначення кандидата на посаду директора НАБУ прем’єр-міністру, який зобов’язаний внести відповідне подання на розгляд уряду протягом 14 днів з дня його внесення комісією.

Прем’єр-міністр не може відмовити у внесенні на розгляд уряду подання про призначення кандидата на посаду директора НАБУ, визначеного конкурсною комісією, а уряд не може відмовити у призначенні такого кандидата на посаду директора НАБУ.

Читайте такожПризначення Ситника директором НАБУ було незаконним – КСУ

Як буде оцінюватись та контолюватись робота директора НАБУ

Пропонується встановити, що директор НАБУ представляє питання діяльності Національного бюро в уряді; має право брати участь у засіданнях уряду з правом дорадчого голосу.

Крім того, пропонується кожні два роки проводити зовнішню незалежну оцінку (аудит) ефективності діяльності НАБУ щодо операційної та інституційної незалежності, у тому числі шляхом вибіркового аудиту кримінальних проваджень, досудове розслідування у яких здійснювалося бюро і було закінчено на момент початку проведення аудиту.

Таку оцінку проводить комісія у складі трьох осіб, які призначаються урядом на підставі пропозицій донорів, які надають Україні міжнародну технічну допомогу у сфері запобігання і протидії корупції.

Вимоги Кабінету міністрів до формування структури апарату центрального органу виконавчої влади не поширюються на НАБУ.

Гранична чисельність центрального і територіальних управлінь бюро становить 1 тис. 500 осіб, у тому числі не більше 1 тис. осіб начальницького складу (наразі - 700 осіб, у тому числі не більше 500 осіб начальницького складу).