ЄСПЛ вирішив не застосовувати термінових заходів для захисту храмів Православної церкви України в Криму / REUTERS

Європейський суд з прав людини вирішив не застосовувати термінових заходів для захисту храмів Української православної церкви в Криму.

Про це повідомляє Крим.Реалії з посиланням на рішення суду, опубліковане на сайті ЄСПЛ.

"Суд вирішив відхилити запити як такі, що виходять за рамки застосування правила 39 (тимчасові заходи) регламенту суду, оскільки вони не спричиняли ризику серйозної та непоправної шкоди. Суд задовольняє такі запити тільки у виняткових випадках, коли заявники зіткнулися б з реальним ризиком незворотної шкоди", – йдеться в повідомленні.

Заявники вимагають припинити дії російської окупаційної влади в Криму, спрямовані на вигнання ПЦУ з центру її Кримської єпархії - Кафедрального собору святих князів Володимира і Ольги в Севастополі, а також знесення церкви ПЦУ в Євпаторії.

Читайте такожУкраїна ініціюватиме посилення санкцій проти РФ через утиски ПЦУ в Криму

Однак, на думку ЄСПЛ, дії російської окупаційної влади не представляють серйозного і непоправного ризику порушення основоположних прав відповідно до Європейської конвенції прав людини.

Тиск російських окупантів на українську церкву в Криму

  • 28 серпня митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент заявив, що українська громада в окупованому Криму може припинити існування, якщо Російська Федерація продовжить утиски Кримської єпархії Православної церкви України.
  • Окупанти вже кілька років продовжують утиски Кримської єпархії ПЦУ: відмовляють українському православному приходу в реєстрації, намагаються виселити її з храму в Сімферополі і змусити знести каплицю ПЦУ в Євпаторії.
  • Спочатку окупанти намагалися змусити релігійну громаду розібрати або знести каплицю, але, зіткнувшись з опором, подали позов до суду, щоб це могли зробити судові виконавці.
  • Після цих позовів окупантів адвокати від імені Кримської єпархії ПЦУ подали до Європейського суду з прав людини скаргу, проміжної реакцією на яку був заклик ЄСПЛ до РФ з проханням надати інформацію про її подальші кроки щодо собору Православної церкви України в окупованому Сімферополі і каплиці ПЦУ в окупованій Євпаторії.
  • В кінці липня 2019 року архієпископ Кримської єпархії ПЦУ Климент заявив, що з Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги в окупованому Сімферополі вкрали всі церковні речі Кримського єпархіального управління ПЦУ.
  • 9 вересня після звернення парафіян Комітет ООН з прав людини заборонив Росії виселяти Кримську єпархію ПЦУ з храму в окупованому Сімферополі, 20 вересня комітет оприлюднив заяву з відповідною забороною.
  • Управління російського "міністерства юстиції Криму" відмовляється реєструвати на півострові українську православну парафію.
  • Крім того, окупаційна влада намагається через суди позбавити Кримську єпархію ПЦУ права на користування землею і будівлями собору в Сімферополі і каплиці в Євпаторії.
  • 9 серпня архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент був зведений в сан митрополита.
  • 10 серпня ЄСПЛ закликав Росію надати інформацію про її подальші кроки щодо собору Православної церкви України в окупованому Сімферополі і каплиці ПЦУ в окупованій Євпаторії.