Вітольд Фокін став перемовником по Донбасу з подачі онуки / Фото ТСН.ua

Онука першого прем'єр-міністра незалежної України Вітольда Фокіна Марія розповіла, як її дід отримав посаду першого заступника глави української делегації в Тристоронній контактній групі по переговорам щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це вона повідомила в програмі «Світське життя» на каналі «1+1».

Читайте такожКулеба сподівається, що Фокін після своїх скандальних висловлювань продовжить роботу у ТКГ

 «Я сама особисто познайомила мого дідуся з Андрієм Єрмаком. Це мій друг. І це було наше особисте рішення, щоб дідусь почав займатися цим. Він не знав, що Андрій Єрмак - це мій хороший друг дитинства. І Андрюші теж була потрібна допомога - допомогти в ситуації», - розповіла вона в програмі "Світське життя" на каналі "1+1".

За її словами, Фокін та Єрмак знайшли спільну мову щодо того, як закінчити війну на Донбасі.

«У дідуся завжди були амбіції. Він - сірий кардинал. Він завжди за камерою, він не любить інтерв'ю, не любить пресу. Але вони знайшли спільну мову з Андрієм - як вони можуть закінчити цю війну», - сказала Марія Фокіна.

Свої особисті стосунки з Єрмаком вона назвала теплими та дружніми.

«Ми з Андрієм Борисовичем дружимо з 18 моїх років. Бачимося дуже часто. У нас теплі дружні стосунки», - розповіла Марія Фокіна.

Хто такий Вітольд Фокін

Вітольд Фокін народився в 1932 році в Дніпропетровській області. При владі комуністів був членом комісії Комуністичної партії (КПУ) в 1976-1981 роках, членом ЦК КПУ в 1981-1991 роках, депутатом Верховної Ради СРСР 11-го скликання в 1988-1989 роках.

З 1990 по 1992 роки - за президентства Леоніда Кравчука - був прем'єр-міністром України. Одним з перших отримав мандат народного депутата Ради вже незалежної України.

Фокін був серед підписантів угоди урядів Білорусі, України та Росії.

У 1993 році Фокін був президентом Міжнародного Фонду гуманітарних і економічних зв'язків України з Росією.

Хронологія подій

28 липня стало відомо, що екс-президент Кучма вирішив припинити участь в роботі ТКГ по мирному врегулюванню ситуації на Донбасі. Президент Зеленський зазначив, що він з повагою ставиться до рішення Кучми та подякував йому за роботу на чолі української делегації в ТКГ.

29 липня Зеленський повідомив, що на посаду нового глави делегації України в ТКГ розглядаються кандидатури чинного першого заступника голови української делегації, віце-прем'єр-міністра України Олексія Резнікова, першого президента України Кравчука і ще кількох людей.

30 липня Зеленський призначив Кравчука головою української делегації в Тристоронній контактній групі в Мінську.

4 серпня перший президент України, голова української делегації в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що Вітольду Фокіну запропоновано посаду «координатора комунікацій всіх сторін» в складі ТКГ.

5 серпня в Офісі президента повідомили, що Фокін планує визначитися зі своєю можливою участю в роботі української делегації в ТКГ до кінця поточного тижня.

18 серпня 2020 року президент України Володимир Зеленський ввів до складу делегації України для участі в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації з Донбасу (ТКГ) прем'єр-міністра України в 1990-1992 роках Вітольда Фокіна.

В одному зі своїх нещодавніх інтерв'ю Вітольд Фокін заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованої частини.

Керівник Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що висловлювання Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу та амністії бойовиків не відображають офіційної позиції делегації України. За словами Єрмака, більшість позицій, які висловив Фокін, по суті, відображають положення перших і других Мінських домовленостей.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що заяви Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України та є провокаційними.