Малюська заявив про загрозу усім ключовим реформам через рішення КСУ / фото УНІАН

Усі ключові реформи опинилися під загрозою через рішення Конституційного суду.

Про це міністр юстиції Денис Малюська заявив в ефірі телеканалу "Україна 24".

За його словами, рішення КСУ не відповідає стандартам для такого органу.

Відео дня

"Рішення Конституційного суду є, м'яко кажучи, спірним. Воно викликає чимало дискусій і здивування, і воно, очевидно, не вписується в рамки КСУ. Відповідно, це викликало обурення й реакцію всіх державних органів, тому що це рішення не відповідає високим стандартам, яким мало б відповідати рішення такої важливої ​​інституції", - сказав міністр.

Водночас Малюська заявив, що ситуація не є критичною.

"Ми можемо й повністю повернемо антикорупційну інфраструктуру, яка була поставлена ​​на межу знищення рішенням КСУ. Вже відновлено ​​діяльність Реєстру електронних декларацій розпорядженням Кабміну, вже відновлені спецперевірки, які проводить НАЗК. Повністю весь функціонал без змін до закону відновити не вдасться, але ми ці кроки робимо", - сказав він.

При цьому міністр юстиції вказав на ризик для ключових реформ останніх років, проведених в Україні.

"Але проблема, яка була вчора проговорена на засіданні РНБО, була в тому, що ми можемо подолати наслідки, хоча це й потребує часу та зусиль. Але у нас залишаються ризики, пов'язані з тим, що майже всі ключові реформи, прийняті Верховною Радою останнім часом, знаходяться на розгляді в Конституційному суді. І цей генератор ризиків може звести нанівець практично всі реформи, які були імплементовані в останні роки. Саме це й стало причиною різкої реакції президента і РНБО", - зауважив Малюська.

Читайте такожУ Зеленського розповіли, чого хочуть від нового складу КСУ

Атака КСУ на антикорупційні органи: що відомо

  • 27 жовтня Конституційний суд за поданням 47 народних депутатів ухвалив рішення, яким скасував статтю 366-1 Кримінального кодексу, що передбачає відповідальність за недостовірне декларування.
  • Також КС визнав неконституційними положення законів про перевірку е-декларацій чиновників і скасував повноваження НАЗК з перевірки декларацій та виявлення конфлікту інтересів.
  • Конституційний суд своїм рішенням позбавив НАЗК доступу до держреєстрів, необхідних для проведення спецперевірок декларацій кандидатів на керівні посади до органів влади. Без цієї перевірки жоден керівник державного органу не може бути офіційно призначений.
  • 28 жовтня через це рішення НАЗК закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій.
  • У НАБУ заявили, що через рішення КС всі справи про недостовірне декларування закриють, а викриті на зловживаннях посадовці уникнуть відповідальності.
  • Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради проект закону, яким пропонує припинити повноваження усього складу Конституційного суду.
  • У законопроекті йдеться, зокрема, що рішення КС від 27 жовтня є "нікчемним (таким, що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного суду України в умовах реального конфлікту інтересів".
  • Зеленський пропонує припинити повноваження суддів КСУ з дня набрання чинності законом, а суб'єктам призначення суддів пропонує невідкладно розпочати процедуру конкурсного відбору нового складу суду.