Співзасновник шведської Amnesty виходить з організації через Україну / фото ua.depositphotos.com

Співзасновник шведської Amnesty Пер Вестберг заявив про свій вихід з організації на знак протесту проти звіту міжнародної правозахисної організації Amnesty International щодо України.

Про це пише шведське видання Svenska Dagbladet.

Вестберг зізнався, що це рішення далося йому вкрай важко, адже він був членом організації майже 60 років. Скандальний звіт про Україну змусив його піти "з важким серцем".

Відео дня

"Я є членом вже майже 60 років. З важким серцем я, через заяви Amnesty щодо війни в Україні, закінчую свою довгу і плідну співпрацю", – сказав він.

Вестберг наголосив, що Amnesty International була заснована з метою сприяння звільнення політв'язнів, але розширила сферу своєї діяльності та отримала значний вплив. 

"З самого початку Amnesty працювала над звільненням політв'язнів у всьому світі. З того часу вона поступово, іноді спірно, розширила свій мандат і стала ще однією, безумовно, помітною організацією з невідомим впливом", – заявив Вестберг.

На думку шведських ЗМІ, екс-очільник шведського офісу спробував виправдати організацію. До речі, Вестберг став співзасновником шведського відділення міжнародної правозахисної організації у 1964 році.

Як повідомляв УНІАН, 4 серпня правозахисна організація Amnesty International оприлюднила звіт, в якому заявила, що українські військові, які стримують російський напад, наражають на небезпеку цивільне населення, створюючи бази і розміщуючи озброєння в школах і лікарнях. У звіті немає жодної згадки про масове вбивство українських військовополонених в Оленівці та засудження дій окупантів.

Після оприлюднення звіту в Офісі президента заявили, що життю українців загрожує тільки російська армія, а заяви Amnesty International є нічим іншим, як участю в дискредитаційній кампанії Росії проти України. Зокрема, президент Володимир Зеленський засудив вибірковість Amnesty International і висловив переконання, що організація намагається амністувати державу-терориста й перекласти відповідальність з агресора на жертву.

Український офіс правозахисної організації Amnesty International заявив, що не брав участь у підготовці доповіді, а очільниця українського офісу Оксана Покальчук пішла з посади після скандального звіту організації.

Після скандалу навколо звіту, центральний офіс організації заявив, що шкодує про "страждання та гнів", викликані звітом, але від своїх слів не відмовляється.

Вас також можуть зацікавити новини: