Голова Національної асоціації адвокатів України Лідія Ізовітова / фото прес-служби

Голова Ради адвокатів України Лідія Ізовітова зазначає, що збалансовану судову реформу можна провести тільки в разі, коли над відповідними змінами до законодавства будуть спільно працювати адвокати, прокурори і судді.

Про це вона сказала у виступі під час VIII Міжнародного судово-правової форуму, повідомляє прес-служба Національної асоціації адвокатів України, повідомляють Українські новини.

«Зараз ми всі - суб'єкти одного розділу Конституції під назвою «Правосуддя» - судді, адвокатура, прокуратура, ВСП. Нам терміново потрібно зробити нову концепцію правосуддя, всім конституційним суб'єктам підготувати відповідні проекти змін до власного законодавства. Це все потрібно разом зробити, тоді ми будемо розуміти цей баланс, і зможемо запропонувати президенту внести такі законопроекти як першочергові для розгляду і негайного прийняття», - запропонувала Ізовітова.

Відео дня

Вона нагадала, що з 2000 року в Україні реалізується вже сьома спроба провести судову реформу, однак жодного разу професійне суддівське співтовариство не долучали до розробки відповідних змін.

«Судова гілка влади весь час була об'єктом реформи, і весь цей час, скільки проектів не було, судова гілка влади, захищаючись, вказувала на окремі невідповідні положення, але в цілому все приймалося. В результаті, сьогодні іноді неможливо працювати за тими нормами, які існують. Правосуддя, як таке - розбалансоване», - констатувала Ізовітова.

За її словами, все це призвело до кризи в судовій системі: відтоку досвідчених кадрів, неможливості для суддів будувати кар'єру, невиправданого і надмірного обсягу кваліфікаційних процедур, який оцінюється суддями як спосіб тиску на них.

Окремо Ізовітова зупинилася на проблемах роботи Вищого антикорупційного суду.

Вона зазначила, що стає все більше скарг про тиск на адвокатів з боку суддів ВАКС і зловживання ними своїми повноваженнями.

Зокрема, вони ігнорують принцип змагальності процесу, не забезпечують конституційних положень судового захисту обвинувачених, відверто тиснуть на них та їхніх захисників і загрожують зміною запобіжного заходу.

В результаті такого тиску з боку одного з суддів, в практиці ВАКС вже стався кричущий випадок відмови обвинувачених від всіх захисників.

Такі дії судді можуть оцінюватися Вищою радою правосуддя як дисциплінарний проступок ще до винесення вироку у справі. Інакше закладаються основи порушення права людини на справедливий суд.

"Важливо, щоб ВСП розглянула таке питання, тому що це питання захисту прав громадян. Це питання, чи здійснюється судовий захист, або ж він нівелюється і знищується. Якщо це так, ми ніколи не побудуємо демократичну державу", - підкреслила Ізовітова.