МЗС РФ: українське посольство працює штатно / REUTERS

У Міністерстві закордонних справ Росії відреагували на статтю американської газети The New York Times, яка повідомила про плани РФ евакуювати своїх дипломатів з України.

У короткому повідомленні МЗС РФ спробувало спростувати цю інформацію.

"Посольство Росії в Києві працює в штатному режимі", - пише "РИА Новости"з посиланням на інформацію російського відомства.

Відео дня

Інших подробиць щодо роботи дипустанов РФ в Україні в МЗС не уточнили.

Раніше NYT написала, що з України вже нібито евакуювали членів сімей деяких дипломатів, найближчим часом цей процес продовжиться. Крім того, за даними ЗМІ, співробітникам консульств РФ в Україні наказали готуватися до повернення на батьківщину.

Загроза вторгнення РФ в Україну

Після провалу на переговорах з США і НАТО щодо "гарантій безпеки" Росія відмовилася прибирати свої війська з кордону. Прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив у Москві, що Росія, мовляв, "змушена" залишити свої війська біля України, тому що "не може миритися з вторгненням НАТО".

Читайте такожДипломат нагадав, як Росія нахабно виправдовувала свою агресію проти України

Крім того, в МЗС РФ почали шантажувати ЄС "важким сценарієм" для України. Заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков стверджував, що Путіну радять "покінчити" з питанням України. Деталі "сценарію" він не став уточнювати, тому що навіть це може "дестабілізувати" ситуацію.

Білий дім досі не знає, що задумав Путін, проте сподівається на дипломатичне врегулювання кризи на російсько-українському прикордонні.

Російські війська Путін почав стягувати до кордонів України ще навесні 2021 року, ситуація загострилася в листопаді 2021 року. Західні та українські розвіддані підтверджують плани Кремля щодо наступу. Для нового вторгнення Росія може задіяти не менше 100 тисяч військових. Це може статися вже взимку.

Водночас у Пентагоні зазначили, що перед настанням Росія може спробувати провести на сході України спецоперацію проти своїх же окупаційних сил, щоб мати привід ввести війська.