REUTERS

ЄС надає значну допомогу Україні у справі проведення реформ - не тільки економічних, а й у багатьох інших сферах. Однак результати цих реформ часто не відповідають очікуванням. Причина цього може бути в тому, що європейці не володіють повною мірою інформацією про реальну ситуацію в Україні. Ще й надто, європейських політиків часто свідомо дезінформують.

Про це пише брюссельське видання EUreporter у статті, присвяченій судовій реформі в Україні. 

"Корупція в Україні продовжує процвітати, а судова система стала ще більш неефективною, ніж була раніше. Водночас деякі українські політики активно використовують тему судової реформи у своїх інтересах. Зокрема, колишній президент Петро Порошенко використовував тему судової реформи для отримання контролю над судами. І йому це вдалося, оскільки лише кілька суддів наважилися приймати рішення проти волі Порошенка... в результаті кількість досвідчених суддів, які залишили систему, з 2014 року збільшилася. У деяких українських судах взагалі не залишилося суддів, і суди призупинили їх роботу, що ускладнює або унеможливлює доступ громадян до правосуддя», - пише видання.

Відео дня

Причиною такого сумного підсумку підтримуваної Європою реформи, на думку авторів матеріалу, може бути те, що європейців свідомо обмежують в отриманні об'єктивної інформації про ситуацію в країні і навіть дезінформують. Зокрема, європейським політикам обмежують список контактів в Україні. Роблять це українські політики і так звані громадські активісти.

"В Україні сформувалася "каста" реформаторів, яка монополізувала контакти з ЄС та іншими західними партнерами. Ці люди визначають, з ким можуть, а з ким не можуть зустрічатися представники ЄС.... В результаті Євросоюз спілкується в Україні виключно з невеликою групою людей, які називають себе громадянським суспільством, - в основному активістами, що фінансуються коштом грантів ЄС і міжнародних організацій. Вони претендують на те, щоб представляти весь український народ, і часто саме з ними європейські політики вступають в контакт для обговорення реформ», - зазначає видання, визнаючи, що українські активісти не володіють повною мірою ситуацією і часто просувають реформи, які дають негативний результат.

"При цьому жодної відповідальності за результат вони не несуть. Більш того, для них чим гірше, тим краще. Поки в країні є проблеми, ці люди отримують гранти на боротьбу з цими проблемами", - зазначають європейські журналісти.

У матеріалі пишуть про необхідність відмови від подібної політики: "Європа має підтримувати контакти не лише з професійними активістами, а й з більш широким колом людей в Україні, щоб мати можливість сформувати об'єктивну картину того, що відбувається в країні. Це принесло б реальну користь реформам для України".

В іншому випадку, попереджає брюссельський журналіст, під загрозою опиняться відносини між ЄС і Україною.

"Українці вже показали, що вони проти зовнішнього управління з боку Росії. Але тепер вони кажуть, що Україна потрапила під зовнішній контроль Заходу, і український народ не змириться з такою ситуацією.... Це може мати драматичні наслідки. Деякі політики вже закликають відмовитися від європейської інтеграції, і такі заклики отримують підтримку серед виборців", - зазначає автор матеріалу.