Протести у Казахстані не вщухають / фото REUTERS

Українська опозиція може використати протести в Казахстані проти чинної влади як аргументацію щодо недопущення підвищення тарифів в Україні.

Таку думку в коментарі УНІАН висловив політтехнолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

"Це (протести в Казахстані - УНІАН) жодного відношення не має до України, хоча багато почали говорити, мовляв тепер опозиція, опоненти влади можуть це використати. Загалом так, можуть – особливо, коли прийдуть платіжки за січень, – вони зможуть сказати, мовляв навіть у Казахстані не можуть це терпіти, люди вийшли на вулиці, уряд пішов у відставку тощо. Тобто загалом є всі аргументи, щоб політична опозиція спробувала це використати, скажімо, проти чинної влади України", – пояснив він.

Політтехнолог зазначив, що каталізатором протестів стало підвищення ціни скрапленого газу вдвічі, і це "зчепило багатьох людей".

Читайте такожНе Майдан. Що відбувається в Казахстані і як це може відбитися на Україні

"Але все-таки глибинні причини, на мою думку, полягають у тому, що влада фактично не міняється вже третє десятиріччя і, напевно, вже є втома від одних і тих самих людей, які приймають рішення. І в цій ситуації, я думаю, що саме десь на підсвідомому рівні це було причиною та стало поштовхом", – заявив політтехнолог.

За його словами, завжди у таких ситуаціях влада повинна вчасно та правильно реагувати. Водночас, на думку Бали, можливі лише два сценарії розвитку подальшої ситуації в Казахстані.

"Коли відбуваються такі події, завжди є два варіанти їх розвитку. Перший – перемагають протестувальники, другий – вони програють. Інших варіантів немає. Це процес, який саме зараз відбувається, і як буде реагувати влада – чи перейдуть якісь державні структури Казахстану на бік протестувальників, чи не перейдуть. Це зараз як живий організм. Тому говорити, чим все це завершиться, – насправді непрофесійно, це буде гадання на кавовій гущі", – пояснив Бала.

Протести в Казахстані

У Казахстані з 2 січня проходять акції протесту. Люди вийшли на вулиці міст через підвищення цін на скраплений газ. Громадяни вимагають відставки президента, уряду та виступають проти корупції. Під час акцій правоохоронці застосовують силу до протестувальників, затримано сотні людей.

У зв'язку з акціями протесту президент країни Касим-Жомарт Токаєв прийняв відставку уряду. Тимчасове виконання обов'язків прем'єр-міністра він вирішив передати Аліхану Смаїлову.

У столиці країни Нур-Султані, місті Алмати, Алматинській і Мангістауській областях з 5 до 19 січня введено надзвичайний стан.

МЗС України через акції протесту радить українцям утриматися від відвідування Казахстану.

У місцевих Telegram-каналах повідомляється, що протестувальники захопили резиденцію президента, інші адміністративні будівлі. За непідтвердженою інформацією, Токаєв з сім'єю нібито був евакуйований до Росії.

Вас також можуть зацікавити новини: