У Страсбурзі розпочалася весняна сесія ПАРЄ / фото ©Council of Europe

У Парламентській асамблеї Ради Європи не включили до порядку денного весняної сесії, яка розпочалась сьогодні у Страсбурзі, питання про загрозу миру у Європі з боку Росії.

Як передає кореспондент УНІАН, про теми порядку денного оголосив президент Асамблеї Хендрік Дамс з огляду на рішення Бюро ПАРЄ і з урахуванням згоди членів Асамблеї.

Зокрема, члени ПАРЄ підтримали рішення щодо проведення термінових дебатів на тему арешту й ув'язнення критика Кремля Олексія Навального і щодо функціонування демократичних інституцій у Туреччині.

Відео дня

Читайте такожЗеленський оцінив роботу української делегації на останній сесії ПАРЄ

Також члени Асамблеї підтримали пропозицію провести дебати з поточних питань, зокрема щодо запровадження сертифікатів вакцинації від COVID-19 і стосовно вірменських військовополонених.

Водночас українська делегація запропонувала розглянути питання про загрозу миру у Європі з боку РФ, але воно не було включене до порядку денного сесії.

Голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева заявила, що наразі кордони оточують Україну близько 100 тисяч російських військових, постійно порушується режим припинення вогню на Донбасі.

"Це не лише загроза українській території, українській незалежності - це загроза Раді Європи і правам людини", - наголосила Мезенцева.

З огляду на те, що дебати з цієї теми не включені до порядку денного сесії, вона запропонувала делегатам ПАРЄ підписати заяву з приводу збільшення кількості російських військ на кордоні з Україною.

Своєю чергою президент ПАРЄ Дамс сказав, що весняна сесія "перевантажена" темами і попросив дотримуватися правил.

"У вас буде багато можливостей під час інших дебатів, можливо, у кулуарах порушити це питання", - сказав Дамс.

Що цьому передувало

Сьогодні стартувала весняна сесія ПАРЄ, яка триватиме до 22 квітня. На сесії, серед іншого, плануються виступи президента Молдови Майї Санду та канцлера ФРН Ангели Меркель.