Захарова, яка відстоює окупацію Криму, згадала Міжнародний пакт про громадянські і політичні права / Марія Захарова / REUTERS

У МЗС РФ порівняли припинення поставок води в окупований Крим з "тортурами та нелюдським поводженням".

Читайте такожУ МЗС закликали США приєднатися до створення міжнародної платформи з деокупації Криму

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, на брифінгу в Москві офіційний представник МЗС Росії Марія Захарова заявила, що вода є "обмеженим природним ресурсом" і "фактором, що має визначальне значення для якості життя і здоров'я населення".

Відео дня

"Україна є учасником цілої низки міжнародних правозахисних договорів, отже, вона добровільно взяла на себе зобов'язання поважати, захищати і здійснювати зафіксовані в цих документах права людини", - сказала Захарова.

При цьому вона заявила, що "навмисне введення Києвом водної блокади Криму" може бути кваліфіковане як "порушення українською стороною своїх правозахисних зобов'язань".

Захарова згадала Міжнародний пакт про громадянські і політичні права, статтю 6 (право на життя); Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання; Міжнародний пакт про економічні, соціальні і культурні права і Конвенцію про права дитини.

Посуха в Криму: що відомо

  • Україна забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді через Північно-Кримський канал, який з'єднує головне річище Дніпра з півостровом. Після анексії Криму Росією у 2014 році поставки води на півострів припинили.
  • Запаси води в Криму поповнюють з водосховищ природного стоку і підземних джерел. При цьому екологи звертають увагу, що регулярне використання води з підземних джерел призвело до засолення ґрунту на півострові.
  • 7 вересня в Сімферополі, Бахчисарайському та Сімферопольському районах через посуху та обміління водоймищ починається третій, найжорсткіший, етап обмежень подачі води.
  • Того ж дня в ООН заявили, що «головну відповідальність за забезпечення» водою окупованого Криму несе Росія».