Думки щодо членства України в НАТО у Конгресі розійшлися / Фото: Денис Шмигаль

Подача українським президентом Володимиром Зеленським заявки про пришвидшений вступ України в НАТО була для адміністрації Байдена несподіванкою.

Про це пише Politico з посиланням на двох американських чиновників, знайомих з дискусіями всередині Білого дому. 

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі на запитання журналістів, чи підтримує вона такий розвиток дій, відповіла тільки, що "підтримує гарантію безпеки" для України.

Відео дня

Водночас журналісти трактують заяву Пелосі як відмову підтримувати перспективи вступу України до НАТО у найближчому майбутньому: "Ми дуже віддані демократії в Україні. Давайте виграємо війну".

Водночас конгресмен від штату Іллінойс Майк Куїнглі заявив, що "боротьба за Україну - це причина, за якої у першу чергу сформували НАТО".

"Після Другої світової ми усвідомили, що не можна допустити, щоб авторитарний режим знищив демократичну країну. Я думаю, ми це повинні підтримати", - сказав він. 

Перспективи України в НАТО

Членство України в Північноатлантичному альянсі довгий час було болючим питанням у Вашингтоні через статтю 5, яка передбачає від США військового захисту будь-якої країни-члена, на яку нападають. Протягом останнього десятиліття зростала імовірність широкомасштабного російського вторгнення - і Україна шукала ці гарантії безпеки. Водночас США та інші держави були занепокоєні перспективою війни з Росією.

Захід переймається, що негайний вступ України в НАТО, що вимагає одноголосного схвалення усіх 30 країн-членів, призведе до війни між США та Росією.

Деякі союзники екс-президента США Дональда Трампа, як писали американські ЗМІ, навіть намагались переконати Україну взяти на себе зобов'язання не вступати в НАТО, щоб задобрити Путіна. Хоча США вважали, що Росія все одно збирається вторгнутися в Україну, просто шукає виправдання. 

У п'ятницю, 30 вересня, президент України Володимир Зеленський виступив з відеозверненням про пришвидшений вступ до НАТО. Того ж дня Путін оголосив про незаконну анексію захоплених українських територій. 

Вас також можуть зацікавити новини: