Крим був окупований Росією у 2014 році / Ілюстрація REUTERS

Президент України Володимир Зеленський на можливій зустрічі з Путіним має намір обговорювати деокупацію українських територій, зокрема Криму.

Читайте такожВоєнна загроза на кордонах України є постійною - Зеленський

Про це в інтерв'ю "Радіо Свобода" заявив Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. Так він прокоментував заяви Кремля, що Путін готовий говорити тільки про двосторонні відносини між Україною і Росією.

Відео дня

"Російська агресія проти України – це за визначенням двосторонні відносини. Тому тут мистецтво дипломатичної інтерпретації, до якого ми можемо безкінечно вдаватися. Але ми розуміємо, що головна мета розмови президента Зеленського з президентом Путіним – це припинення війни в Україні, деокупація наших територій. При чому, запевняю вас, президент України, коли говорить про деокупацію територій, має на увазі і Донбас, і Крим", - сказав Кулеба.

Підготовка зустрічі Зеленського і Путіна: що відомо

  • 20 квітня у відеозверненні президент Зеленський запропонував російському колезі Путіну зустрітися у «будь-якій точці» Донбасу, де йде війна.
  • 22 квітня Путін заявив про готовність обговорити з Зеленським у Москві двосторонні відносини у будь-який зручний час, але відмовився обговорювати «проблему Донбасу». При цьому президент РФ у черговий раз повторив, що для вирішення «проблеми Донбасу» керівництву України потрібно спілкуватися з підконтрольними Росії бойовиками з «ДНР» і «ЛНР», а вже потім з Росією.
  • 26 квітня Зеленський заявив про підготовку до зустрічі з президентом Росії й повідомив, що відповідне доручення дано керівнику ОП Андрію Єрмаку.
  • В інтерв'ю італійській газеті La Repubblica Зеленський висловив переконання, що його двостороння зустріч з Путіним обов'язково відбудеться, і не виключив, що місцем її проведення може стати Ватикан. Також Зеленський припустив, що його прямі переговори з Путіним можуть запобігти ескалації агресивних дій РФ.
  • 29 квітня La Reppublica з посиланням на дипломата Ватикану, кардинала Леонардо Сандрі повідомила, що Папа Римський Франциск нічого не знає про плани провести у Ватикані зустріч Зеленського і Путіна, однак готовий виступити посередником.