
Домашнє печиво, приготовлене на сметані, – ніжне, пишне, м'яке та повітряне. Ці ласощі багатьом знайомі з дитинства, їх люблять як дорослі, так і діти.
Загалом є декілька варіантів приготування такого печива.
Цукрове печиво на сметані
- Борошно - 230 г
- Сметана - 110 г
- Сіль - дрібка
- Масло - 180 г
- Жовток - 1 шт.
- Ванілін - 1 г
Для обсипання
- Цукор - 150 г
- Білок - 1 шт.
Борошно змішати з ваніліном, сіллю й порубати тверде масло або маргарин на крихту.
Читайте такожАроматно-пряні баклажани по-корейськи: як приготувати пікантну закуску
Додати один жовток, сметану та замісити тісто. Краще не забивати тісто борошном (його можна буде пізніше трохи підсипати). Тісто вийде дуже м'яким і слухняним, хоч трохи липнутиме до рук.
Розкачати тісто в тонкий пласт. Вирізати фігурки або нарізати його смужками.
Білок злегка збити вилочкою. Вмочити у нього кожне печиво з одного боку. Можна просто змастити білком один бік печива за допомогою пальців або пензлика.
Потім білковий бік вмочити у цукор, злегка притискаючи.
Викласти все печива на деко з пергаментом. Випікати 12-15 хвилин при 180°С, залежно від потрібного ступеню рум’яності.
Печиво "Кучугури"
- Борошно - 200 г
- Масло або маргарин - 100 г
- Яйця - 2 шт.
- Цукор - 120 г
- Сметана - 70 г
- Сіль - дрібка
- Ванілін - 1 г
- Цукрова пудра - для посипання
Охолоджене масло або маргарин натерти на тертці прямо у борошно. Додати дрібку солі й добре перемішати до рівномірної крихти. Додати половинку пакетика ваніліну.
Яйця розділити на білки та жовтки. Сметану з'єднати з жовтками і влити в масляно-борошняну суміш. Замісити тісто. Загорнути його в плівку і покласти у холодильник на 15 хвилин.

Приготування начинки. Білки збити з дрібкою солі до отримання легкої піни. Всипати ванілін. Потім, поступово додаючи цукор, збити білки до щільних піків, щоб під час перевертання ємності вони не виливалися й добре тримали форму.
Дістати тісто з холодильника і підмісити його на столі до більш гладкої структури, але намагатися не порушити листковість. Розділити тісто на 12 однакових частин. Скачати з них кульки.
Розкачати кожну кульку в коржик. Викласти чайну ложку білкової начинки в один із країв. Скрутити корж учетверо: спочатку навпіл, потім – ще навпіл, щоб вийшов куточок. Краї скріпити виделкою, залишаючи вільною середину.
Викласти заготовки на деко з пергаментом. Випікати при 180°С впродовж 15-20 хвилин (печиво має бути злегка золотистим). Готове печиво "Кучугури" посипати цукровою пудрою.
Ванільне печиво на сметані зі згущеним молоком
- Сметана - 100 г
- Варене згущене молоко - 380 г (банка)
- Цукор - 100 г
- Розпушувач - 1 ч.л.
- Пшеничне борошно - 350 г
- Вершкове масло - 50 г
- Курячі яйця - 2 шт.
- Ванілін - 1 г
- Сіль - за смаком
Розм'якшене вершкове масло перетерти з цукром. У процесі додати сметану та яйця (порціями).
Змішати борошно з розпушувачем і порціями ввести у сметанну суміш. Додати трохи солі. Замісити тісто.

Зробити з тіста 2-3 невеликі коржі й прибрати їх у морозильник на 15 хвилин або просто в холодильник на 2-3 години.
Розігріти духовку до 180°С. Тісто розкачати до товщини 3-4 мм і сформувати печиво за допомогою формочок. Перекласти на деко й пекти приблизно 15 хвилин (залежно від духовки).
Охолодити печиво на решітці, змастити згущеним молоком та з'єднати їх попарно. Покласти в холод трохи застигнути.
Сметанне печиво з бананом
- Пшеничне борошно - 250 г
- Банани - 2 шт.
- Курячі яйця - 2 шт.
- Вершкове масло - 100 г
- Цукор - 2 ст.л.
- Сметана - 2 ст.л.
- Розпушувач - 1 ч.л.
- Ванільний цукор - 0,5 ч.л.
- Цукрова пудра - 1 ст.л.
- Сіль - 1 ч.л.
Очистити банани від шкірки й порізати шматочками.
У подрібнювач вкласти шматочки банана, цукор, ванільний цукор, вершкове масло кімнатної температури, курячі яйця та сметану. Все добре перемішати в однорідну масу.
Читайте такожРум’яні пиріжки з горохом: як приготувати ситну страву
Перекласти масу в миску, потім частинами додати борошно з розпушувачем, перемішуючи лопаткою, замісити тісто.
Готове тісто перекласти в кулінарний кульок з насадкою зірочка. На деко, застелене силіконовим килимком, відкидати порціями тісто на відстані один від одного, формуючи квіточку.
Відправити для випікання в розігріту духовку до 180-200°С на 15-20 хвилин до золотистого кольору. Готовому печиву даю трохи охолонути, потім присипати цукровою пудрою.
Інші рецепти, які можуть зацікавити:
- Ароматна фарширована картопля: як приготувати смачну страву
- Найсмачніші домашні голубці: як приготувати неймовірну страву
- Ніжні вареники з вишнею: як приготувати неймовірно смачну страву
- Домашнє вівсяне печиво: як приготувати корисну випічку без борошна
- Ароматний яблучний штрудель: як приготувати апетитну випічку