Рецепт печива на сметані / фото piqsels.com

Домашнє печиво, приготовлене на сметані, – ніжне, пишне, м'яке та повітряне. Ці ласощі багатьом знайомі з дитинства, їх люблять як дорослі, так і діти.

Загалом є декілька варіантів приготування такого печива.

Цукрове печиво на сметані

  • Борошно - 230 г
  • Сметана - 110 г
  • Сіль - дрібка
  • Масло - 180 г
  • Жовток - 1 шт.
  • Ванілін - 1 г

Для обсипання

Відео дня
  • Цукор - 150 г
  • Білок - 1 шт.

Борошно змішати з ваніліном, сіллю й порубати тверде масло або маргарин на крихту.

Читайте такожАроматно-пряні баклажани по-корейськи: як приготувати пікантну закуску

Додати один жовток, сметану та замісити тісто. Краще не забивати тісто борошном (його можна буде пізніше трохи підсипати). Тісто вийде дуже м'яким і слухняним, хоч трохи липнутиме до рук.

Розкачати тісто в тонкий пласт. Вирізати фігурки або нарізати його смужками.

Білок злегка збити вилочкою. Вмочити у нього кожне печиво з одного боку. Можна просто змастити білком один бік печива за допомогою пальців або пензлика.

Потім білковий бік вмочити у цукор, злегка притискаючи.

Викласти все печива на деко з пергаментом. Випікати 12-15 хвилин при 180°С, залежно від потрібного ступеню рум’яності.

Печиво "Кучугури"

  • Борошно - 200 г
  • Масло або маргарин - 100 г
  • Яйця - 2 шт.
  • Цукор - 120 г
  • Сметана - 70 г
  • Сіль - дрібка
  • Ванілін - 1 г
  • Цукрова пудра - для посипання

Охолоджене масло або маргарин натерти на тертці прямо у борошно. Додати дрібку солі й добре перемішати до рівномірної крихти. Додати половинку пакетика ваніліну.

Яйця розділити на білки та жовтки. Сметану з'єднати з жовтками і влити в масляно-борошняну суміш. Замісити тісто. Загорнути його в плівку і покласти у холодильник на 15 хвилин.

Як приготувати печиво на сметані / фото pexels.com

Приготування начинки. Білки збити з дрібкою солі до отримання легкої піни. Всипати ванілін. Потім, поступово додаючи цукор, збити білки до щільних піків, щоб під час перевертання ємності вони не виливалися й добре тримали форму.

Дістати тісто з холодильника і підмісити його на столі до більш гладкої структури, але намагатися не порушити листковість. Розділити тісто на 12 однакових частин. Скачати з них кульки.

Розкачати кожну кульку в коржик. Викласти чайну ложку білкової начинки в один із країв. Скрутити корж учетверо: спочатку навпіл, потім – ще навпіл, щоб вийшов куточок. Краї скріпити виделкою, залишаючи вільною середину.

Викласти заготовки на деко з пергаментом. Випікати при 180°С впродовж 15-20 хвилин (печиво має бути злегка золотистим). Готове печиво "Кучугури" посипати цукровою пудрою.

Ванільне печиво на сметані зі згущеним молоком

  • Сметана - 100 г
  • Варене згущене молоко - 380 г (банка)
  • Цукор - 100 г
  • Розпушувач - 1 ч.л.
  • Пшеничне борошно - 350 г
  • Вершкове масло - 50 г
  • Курячі яйця - 2 шт.
  • Ванілін - 1 г
  • Сіль - за смаком

Розм'якшене вершкове масло перетерти з цукром. У процесі додати сметану та яйця (порціями).

Змішати борошно з розпушувачем і порціями ввести у сметанну суміш. Додати трохи солі. Замісити тісто.

Ніжне печиво на сметані - рецепт / фото ua.depositphotos.com

Зробити з тіста 2-3 невеликі коржі й прибрати їх у морозильник на 15 хвилин або просто в холодильник на 2-3 години.

Розігріти духовку до 180°С. Тісто розкачати до товщини 3-4 мм і сформувати печиво за допомогою формочок. Перекласти на деко й пекти приблизно 15 хвилин (залежно від духовки).

Охолодити печиво на решітці, змастити згущеним молоком та з'єднати їх попарно. Покласти в холод трохи застигнути.

Сметанне печиво з бананом

  • Пшеничне борошно - 250 г
  • Банани - 2 шт.
  • Курячі яйця - 2 шт.
  • Вершкове масло - 100 г
  • Цукор - 2 ст.л.
  • Сметана - 2 ст.л.
  • Розпушувач - 1 ч.л.
  • Ванільний цукор - 0,5 ч.л.
  • Цукрова пудра - 1 ст.л.
  • Сіль - 1 ч.л.

Очистити банани від шкірки й порізати шматочками.

У подрібнювач вкласти шматочки банана, цукор, ванільний цукор, вершкове масло кімнатної температури, курячі яйця та сметану. Все добре перемішати в однорідну масу.

Читайте такожРум’яні пиріжки з горохом: як приготувати ситну страву

Перекласти масу в миску, потім частинами додати борошно з розпушувачем, перемішуючи лопаткою, замісити тісто.

Готове тісто перекласти в кулінарний кульок з насадкою зірочка. На деко, застелене силіконовим килимком, відкидати порціями тісто на відстані один від одного, формуючи квіточку.

Відправити для випікання в розігріту духовку до 180-200°С на 15-20 хвилин до золотистого кольору. Готовому печиву даю трохи охолонути, потім присипати цукровою пудрою.

Інші рецепти, які можуть зацікавити: