Густий сливовий соус на зиму прекрасно доповнить смак стейка або відбивних. Слива підкреслює смак м'яса і надає йому легкий димний присмак. Соусом можна полити готову страву, або замаринувати в ньому сире м'ясо. Також до м'ясних страв можна додати мариновану сливу в якості закуски. Такий соус набагато корисніший і смачніший, ніж кетчуп і майонез з магазину.
- Сливовий соус до м'яса на зиму
- Гострий сливовий соус на зиму з часником
- Мариновані сливи до м'яса на зиму
Раніше ми писали, як закрити на зиму сливове варення.
Сливовий соус до м'яса на зиму
- Слива синя - 800 г.
- Цукор - 2 ст. л.
- Сіль - 0,5 ч. л..
- Прованські трави приправа - щіпка.
- Часник - 5 зубчиків.
Сливи ретельно помити, викласти в каструлю і залити холодною водою. Поставити на плиту і довести до кипіння. Шумівкою витягнути сливи і остудити. Розрізати сливи навпіл і дістати кісточки. М'якоть викласти в блендер і перебити до однорідності.
Викласти сливове пюре в каструлю, додати подрібнений часник, цукор, сіль і спеції. Варити соус на невеликому вогні 20 хвилин, періодично помішуючи. Розкласти соус по стерилізованим банкам і закатати. Перевернути банки догори дном і укутати теплою ковдрою до повного охолодження.
Гострий сливовий соус на зиму з часником
- Сливи без кісточок - 1 кг.
- Часник - 2 зубчики.
- Гострий стручковий перець - 1 шт.
- Сушений базилік - 5 г.
- Мелений кардамон - 5 г.
- Коріандр - 10 г.
- Порошок гірчиці - 5 г.
- Суміш мелених перців - 5 г.
- Гвоздика - 2 шт.
- Цукор - 180 г.
- Свіжа кінза - 50 г.
- Сіль - 10 г.
Кришки і банки простерилізувати. Зливи помити і очисти від кісточок, залити холодною водою, довести до кипіння і варити 15 хвилин. Потім помістити гарячі сливи в холодну воду і відразу зняти шкірку, якщо хочете, щоб соус був однорідним. Подрібнити сливи блендером.
Сливове пюре викласти в каструлю з товстим дном і варити 10 хвилин, регулярно помішуючи соус. У соус додати сіль і цукор, варити ще 10 хвилин. Часник розчавити, а гострий перець нарізати кружечками. Потім додати в соус часник, перець, посічену кінзу і всі інші спеції. Варити ще 5 хвилин і зняти з вогню. Закрити соус в банки і накрити їх теплим пледом до охолодження.
Мариновані сливи до м'яса на зиму
- Сливи - 4 кг.
- Цукор - 300 г.
- Вода - 4 скл.
- Оцет - 250 мл.
- Гвоздика - 15 шт.
- Кориця - 0.5 чайн.л.
Зливи промити і проколоти виделкою в декількох місцях. Простерилізувати банки і кришки. Розкласти сливи по банках. Воду вилити в каструлю, додати цукор, оцет, гвоздику і корицю. Довести рідину до кипіння і вимкнути. Залити гарячим маринадом сливи і закрутити банки. Накрити банки теплим пледом до повного охолодження.