Суд призначив компенсації за завдану моральну шкоду \ Фото УНІАН

Балтський районний суд Одеської області зобов'язав Російську Федерацію виплатити батькам двох загиблих на сході України бійців по 60 тис. євро компенсації за завдану моральну шкоду.

Читайте такожУкраїна вимагатиме компенсацію в разі зняття санкцій з Росії – Кулеба

Як передає кореспондент УНІАН, це випливає з рішень суду, прийнятих минулого тижня. Зокрема, родичі загиблих бійців звернулися до суду з позовом до РФ про відшкодування моральної шкоди, завданої в результаті збройної агресії цієї країни.

Відео дня

Син однієї із позивачки був призваний на військову службу 31 липня 2014 року, проходив її на посаді старшого стрільця механізованого батальйону. Майже через 2 місяці, у вересні, хлопця було направлено на територію Донецької області. Боєць загинув біля блокпоста дороги Донецьк-Маріуполь на відстані 500 метрів на південний захід від позначки Мар'їнського району Донецької області (поблизу села Березове) під час мінометного обстрілу.

Також було розглянуто позов батьків 19-річного бійця, який служив за контрактом з травня 2014 року на посаді водія автомобільного взводу.

Хлопець загинув у лютому 2015 року під час виходу з Дебальцевого Донецької області, куди був направлений керівництвом для перевезення військового майна. Зокрема, 19 лютого, за кермом військової вантажівки він був в складі колони, яка їхала до Артемівська Донецької області, і потрапив під мінометний обстріл поблизу населеного пункту Миронівський Бахмутського району.

Позивачі у двох справах та їхні представники на судове засідання не з'явилися, подавши заяви про розгляд справ за їх відсутності. Представник відповідача - Російської Федерації - також не з'явився, не повідомивши суд про причини неявки.

Дослідивши матеріали справи, суд задовольнив вимогу матері загиблого стрільця.

Зокрема, стягнув з РФ на користь позивачки моральну шкоду в розмірі понад 1,684 млн грн.

На користь батьків бійця, загиблого під час виходу з Дебальцевого, стягнуто майже 1,7 млн грн.

У судових рішеннях зазначається, що ці суми еквівалентні 60 тис. євро за офіційним курсом Національного Банку України на день подачі позовів.