Шамани в Росії збираються викликати дощ, щоб загасити масштабні лісові пожежі / фото david baxendale.com

Близько 40 шаманів з Бурятії, Забайкалля і Іркутської області зберуться 4 серпня на байкальскому острові Ольхон, щоб зробити обряди, які, на їхню думку, допоможуть пролити дощі на палаючу тайгу в Сибіру.

Про це в середу повідомив голова правління міжрегіональної організації шаманів "Тенгері" Баїр Цирендоржиєв, передає ТАСС.

Читайте такожУ 5 регіонах Росії запроваджено режим НС через масштабні лісові пожежі, дим може дійти до Москви

Відео дня

За даними ФДМ "Авіалісохорона" на ранок середи, в Росії гасять 147 лісових пожеж на загальній площі понад 100 тисяч га. При цьому значні площі лісу охоплені вогнем у віддаленій місцевості, де загоряння не гасять. Більшість пожеж зареєстровано в Сибіру - на території Іркутської області і Красноярського краю.

"На Ольхоні 4 серпня зберуться близько 40 шаманів з Бурятії, Забайкалля і Іркутської області. Вони здійснять обряди, щоб викликати дощі на лісові пожежі. Зараз ми уточнюємо місцевості, де горять ліси", - сказав Цирендоржиєв.

У вівторок буддійські священнослужителі-лами також заявили, що готові зробити обряди виклику дощів на палаючу тайгу, але відзначили, що для цього їм потрібні "точні координати пожеж", повідомляє видання.

Як повідомляв УНІАН, в Росії заявили, що вартість гасіння пожеж перевищує розмір можливого збитку. Тому загоряння гаситься лише в разі загрози населеним пунктам або об’єктам інфраструктури.