Світова популярність RT - фейк / REUTERS

Російський пропагандистський міжнародний телеканал Russia Today накручує мільйони переглядів на Youtube і масово скуповує коментарі ботів. Його популярність, м'яко кажучи, перебільшена.

Читайте такожПлемінник Путіна вирішив створити власну партію

До такого висновку прийшли автори розслідування Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального.

Відзначається, що нещодавно глава RT Маргарита Симоньян оголосила, що сітка Youtube-каналів RT досягла 10 мільярдів переглядів, і жоден новинний канал ще не досягав таких результатів. Опозиціонери, проте стверджують, що на практиці RT практично ніхто не дивиться.

«Ми досліджували ютуб-канали RT і з'ясували, що вони з себе представляють: це жахлива накрутка, в тому числі через порно-сайти, це індійські боти в коментарях, це фантастичні бюджети, які йдуть в кишеню. І у нас є докази», - йдеться в розслідуванні.

Автори вказують на одну з найбільш очевидних ознак накрутки переглядів: невідповідність між кількістю переглядів і кількістю коментарів.

Так, одне з відео іспанського RT, що зібрало більше мільйона переглядів, має всього 95 коментарів. Ще одне відео-мільйонник зібрало всього 37 коментарів.

Дослідники звернули увагу і на самі коментарі. Чимало з них написані на екзотичних для європейського регіону мовами. При спробі елементарно перевести їх, коментарі виявляються безглуздим набором слів, або мають знущальний характер.

«Ось, наприклад, найпопулярніший ролик на RT російською «Дитячий фінал»: вихованці футбольних шкіл Москви повторили фінальний матч ЧС-2018. Один з найбільш залайканих коментарів звучить у перекладі з англійської як «Я думаю, ось той коментар англійською, який ви шукали», - йдеться в розслідуванні.

Чимало коментарів російською до того ж відео виглядають так, немов їх прогнали через автопереведення, і не мають взагалі жодного сенсу.

У ФБК стверджують, що RT накручує перегляди навіть через порно-сайти, і діляться скріншотами.

navalny.com

Раніше в Британії оштрафували російський телеканал на 20 тисяч фунтів