В мерії Москви визнали, що Кремль перед 9 травня охопила "небачена нервозність" / фото ua.depositphotos.com

Перед парадом в Москві до 9 травня, коли в Росії святкують День перемоги, Кремль охопила "небачена раніше нервозність", сказав в коментарі The Guardian один із чиновників мерії Москви.

"Є нервозність, якої я ніколи раніше не бачив. Але День Перемоги має бути, іншого виходу немає", — сказав чиновник на умовах анонімності.

Експерти наголошують, що для російського диктатор Володимира Путіна це "найважливіша подія року" і скасування параду в Москві неможливе.

Відео дня

"Путін отримує всю свою легітимність від параду, називаючи себе прямим наступником армії, яка перемогла нацистську Німеччину. Це також шанс Путіна показати нації, що він все ще сильний і контролює так звану спеціальну військову операцію в Україні", – наголошує Андрій Колесніков, старший науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир у Москві.

Експерт також прогнозує, що на параді у вівторок Путін, ймовірно, виголосить промову, у якій проводитиме історичні паралелі між двома війнами, неправдиво виставляючи Україну як спадкоємицю нацистської Німеччини. Він вже робив це під час промови торік, коли заявив, що російська армія воює в Україні, "щоб у світі не було місця різникам, убивцям і нацистам". Він також стверджував тоді, що "перемога буде за Росією, як у 1945 році". 

Як в Росії готуються до 9 травня 

Цього року 9 травня, коли в РФ відзначають перемогу у Другій світовій війні, святкування буде значно менш масштабним, аніж раніше. 

Принаймні в 21 російському місті вже скасовані паради до 9 травня. При чому хвиля скасувань відбулася не тільки в прикордонних областях РФ і на окупованих територіях через міркування безпеки, а й у найвіддаленіших від фронту російських регіонах.

Не відбудеться парад у звичному вигляді й у російській "північній столиці" – в Санкт-Петербурзі влаштовують захід без прольоту авіації. Водночас Кремль не скасував парад у Москві.

Пропагандистську акцію "Безсмертний полк" не проводитимуть по всій країні, не буде й традиційного прийому Путіна. 

В п'ятницю, 5 травня, Путін пішов на незвичайний крок – провів зустріч з Радою безпеки щодо обговорення підготовки до параду. За останні дні московська влада заборонила використання дронів і почала глушити сигнали GPS в місті, а силовикам в російській столиці роздають антидронові рушниці і біноклі для полювання на БпЛА.

Вас також можуть зацікавити новини: