Більше половини мобілізованих загинули в перші п'ять місяців на фронті / фото facebook.com/mod.mil.rus

За рік, що минув з моменту оголошення "часткової" мобілізації в Росії, на фронті, за статистикою, кожен п'ятий росіянин прожив менше двох місяців з моменту отримання повістки.

Кожен п'ятий мобілізований прожив менше двох місяців, пише видання "Важливі історії".

Журналісти на основі відкритих даних і повідомлень в ЗМІ склали список з 1,9 тисячі загиблих мобілізованих, у яких була відома дата смерті. Майже 20% з них прожили менше двох місяців з моменту призову. Більше половини мобілізованих загинули в перші п'ять місяців на фронті.

Відео дня

Наймолодшому загиблому з відомих було 19 років, найстаршому — 62 роки. Більше половини загиблих були у віці від 30 до 45 років.

Місцем наймасовішої загибелі мобілізованих став табір під Макіївкою, що потрапив під обстріл в ніч на 1 січня 2023 року. В ту ніч, як підрахували журналісти, загинули не менше 139 мобілізованих з Самарської області. Міноборони Росії визнало загибель 89 осіб і звинуватило самих мобілізованих, які всупереч заборонам використовували мобільні телефони, що дозволили запеленгувати їх.

Більше 200 військовослужбовців, загиблих за рік з моменту оголошення мобілізації, були зі Свердловської області. У цей регіон, як пишуть "Важливі історії", прийшло найбільше "похоронок".

Однак у перерахунку на чоловіче населення призовного віку перше місце за кількістю загиблих займає Чукотка, а друге — Бурятія, куди прийшло більше сотні "похоронок".

Як зазначають журналісти, майже в кожному регіоні країни вже поховали хоча б одного мобілізованого.

Мобілізація в Росії

21 вересня 2022 року російський диктатор Володимир Путін підписав указ про оголошення часткової мобілізації на території РФ. Всього планували мобілізувати близько 300 тисяч осіб. Тоді росіяни масово кинулися виїжджати в інші країни.

Приблизно через місяць міністр оборони РФ Сергій Шойгу оголосив, що мобілізація завершена, проте мобілізаційні заходи в Росії не припинялися. 

В українській розвідці прогнозують оголошення нової хвилі мобілізації в РФ. Зокрема, начальник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов каже, що у Росії можуть додатково мобілізувати 450 тисяч осіб. При цьому він підкреслив, що всі ці місяці тривала прихована мобілізація, під час якої щомісяця закликали близько 20 тисяч росіян.

Вас також можуть зацікавити новини: