У РФ зростає невдоволення серед мобілізованих / фото МО РБ

Погане забезпечення мобілізованих в Росії розколює інформаційний простір. Так, через це стають явними розбіжності між наративами місцевих воєнкорів, "ПВК Вагнера" і зусиллями РФ щодо пом'якшення проблем серед військовослужбовців.

Через це у РФ наростає невдоволення в суспільстві - "мобіки" нарікають, що їх не годують і кидають без нічого на передову, йдеться в зведенні Американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War, ISW).

Зокрема, мобілізовані військовослужбовці з Серпухова Московської області заявили 23 листопада, що російське військове командування відправило їх у бій без належної підготовки, спорядження, що призвело до масових втрат. Вони також стверджували, що команда годує мобілізований персонал лише раз на день, попри те, що їм достатньо їжі для забезпечення.

Відео дня

Російське джерело повідомило, що серпуховські мобілізовані тепер постануть перед військовим трибуналом за дезертирство, але чоловіки пізніше випустили відео, заперечуючи, що вони дезертири.

Мобілізовані заявили, що готові служити на другій і третій лініях оборони, а не на лінії фронту.

Відповіді російських воєнкорів розділилися між закликом до співчуття до мобілізованих і покаранням.

Одні воєнкори стверджують, що ці російські військовослужбовці покинули свої позиції в Макіївці Луганської області і залишили інших членів свого підрозділу на страту при здачі українським силам (звинувачення, яке розслідується українським урядом - ред.).

Інші воєнкори, яких пов'язують з "ПВК Вагнера", критикували російські проблеми з навчанням і командуванням.

Воєнкори "ПВК" також критикували своїх же колег, які, за їхніми словами, неправомірно засуджували серпуховських мобілізованих.

Один російський воєнкор навіть заявив, що військовослужбовці не відмовляються воювати, але не хочуть бути "гарматним м'ясом", відзначають аналітики.

Водночас так звана Рада з прав людини РФ закликала до об'єктивності при перегляді відео і пообіцяла, що порушить це питання перед президентом РФ Володимиром Путіним.

"Змішані відповіді блогерів з різними кремлівськими і зовнішніми зв'язками про триваючі проблеми мобілізації ще раз ілюструють ступінь підриву морального духу росіян і зростання замішання серед провоєнного російського націоналістичного співтовариства в результаті погано проведеної мобілізації та інших зусиль по формуванню сил", – відзначили в ISW.

Мобілізація в Росії: що відомо

21 вересня Путін оголосив про початок часткової мобілізації в Росії. Через місяць він заявив про завершення заходів, проте, за даними ЗМІ, росіяни продовжували отримувати повістки.

На думку аналітиків з Американського Інституту вивчення війни, Путін не хоче, щоб в країні через мобілізацію виникла напруга в суспільстві.

Військовий експерт Денис Попович вважає, що у січні в Росії почнеться загальна мобілізація

Напередодні Володимир Путін доручив Міноборони та іншим відомствам створити Державний інформаційний ресурс з даними громадян, які перебувають або повинні перебувати на військовому обліку.

Вас також можуть зацікавити новини: