Росіяни встановлюють Морські бомбомети на бронетранспортери МТ-ЛБ. / фото t.me/zloyodessit

У мережі активно обговорюють черговий "витвір" російського ВПК. У відкритому доступі з'явилося фото, яке свідчить про те, що росіяни встановлюють морські реактивні протичовнові бомбомети РБУ-6000 на бронетранспортери МТ-ЛБ ("мотолига").

Як зазначив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко, брак бронемашин із можливістю вогневої підтримки піхоти давно привела росіян до застосування моторошних "гомункулусів", створюваних на базі дуже і дуже навіть непоганого транспортного засобу - МТ-ЛБ:

"Що ми тільки вже не бачили на цьому тягачі. І флотську 25-мм спарку 2М-3М, і корабельні 2-УК-Т 1940-1945-х р.р., і міномет 2Б9 "Василек", і навіть башту 120-мм установки 2С9 "Нона"...".

Відео дня

На його думку, встановлюючи на МТ-ЛБ бомбомети РБУ-6000, окупанти намагаються вирішити проблему вогневої потужності і дальності:

"Адже ці установки можуть вести вогонь на дистанції до 4,5 км, а бомби РДБ-60 - це, по суті, некерований реактивний снаряд 212-мм із фугасною бойовою частиною масою 23,5 кг при загальній масі снаряда - 119 кг. Власне, така собі ерзац-РСЗВ. Ясна річ, домогтися від такого збочення якоїсь відносно прийнятної точності не вийде, тим більше, що це флотська система, з усіма наслідками, що випливають, а стрілянина буде здійснюватися за принципом "кудись туди".

Крім того, Коваленко звернув увагу на масу РБУ-6000 у 3,5 тонни: "Повністю споряджена з РГБ-60 - ще +1,5 тонни. І це все на бідолаху МТ-ЛБ, який у першу чергу тягач".

"Власне, чергове рішення із сумнівним ККД від безвиході" - підсумував експерт.

Аналітики з Defense Express акцентували ще на кількох дивних моментах. Зокрема, за їхніми словами, залишається загадкою, як окупанти цю установку заряджають і керують стріляниною:

"Заряджати РБУ-6000 на "мотолизі" доведеться вручну, і це зажадає дуже великих трудовитрат для обслуговування цієї машини. На кораблях зарядка РБУ-6000 відбувається механізовано".

Втрати Росії в Україні - дані Генштабу ЗСУ

Як писав УНІАН, загальні бойові втрати Россі в Україні станом на 24 вересня орієнтовно склали близько 275 тисяч 850 чоловік особового складу. За минулу добу сили оборони України знищили 390 російських загарбників.

Також Росія втратила в Україні не менше: танків - 4662, бойових броньованих машин - 8914, артилерійських систем - 6233, засобів протиповітряної оборони - 531, БПЛА оперативно - тактичного рівня - 4888.

Вас також можуть зацікавити новини: