Вони вдень і вночі стежили за Навальним у колонії / Колаж УНІАН, фото REUTERS, фото ua.depositphotos.com

У Росії знайшовся очевидець страждань, яким Росія піддавала опозиціонера Олексія Навального ще за життя у колонії.

Йдеться про період, коли режим РФ утримував політика у Володимирській області. Тоді до нього в камеру підселили 11 "козлів-бригадирів", які вдень і вночі стежили за його діяльністю, пише ВЧК-ОГПУ. Такі деталі проєкту розкрив один із колишніх ув'язнених колонії, який сидів разом із Навальним.

За його словами, вже тоді було зрозуміло, що Росія намагається "згноїти" Навального. Спочатку його відправили в БУР (приміщення камерного типу) сидіти в ізоляції. "Зону і без того режимну заздалегідь видресирували так, щоб Олексію Навальному було створено повне відчуження. За будь-яку розмову, та навіть погляд у його бік обіцяли карати за всією суворістю: щонайменше побиття й етап "за світлофор" (відправлення в колонію в далекий суб'єкт, наприклад, у ЯНАО) або взагалі до півнів", - повідомив співрозмовник проєкту.

Відео дня

Він вказує, що ув'язнених нацьковували на Навального, щоб той не відчував жодного грама співчуття чи солідарності - почуттів, які зазвичай проявляють люди в таких катівнях. Для негативного настрою людей Росія запровадила в їхні єдині "вихідні" ранкову зарядку, пояснюючи це як одну з режимних необхідностей, що з'явилися з приїздом Навального.

Він уточнив, що ще до відправки опозиціонера в Заполяр'я, головним місцем його утримання розглядали саме Володимирську область.

"Для нього вже камеру під дахом спеціальну готували - козлам (посібникам адміністрації) видали свердла, щоб вони метрові стіни бурили, для камер і мікрофонів. У барак до нього приставили одразу 11 козлів-бригадирів, у всіх кінець терміну був пізніше за Навального... Ці засуджені вдень і вночі стежили за Олексієм Навальним і намагалися тримати його в напрузі щогодини", - вказало джерело.

Згаданий ескорт супроводжував Навального під час кожного походу до туалету, а будь-яка дрібниця, приміром, зірваний ґудзик із роби, - автоматично заганяла опозиціонера на комісію, а звідти в ШІЗО. Таким чином Росія просто вишукувала приводи, щоб карати за "порушення". Хоча загальновідомий факт, що Навальному видали робу вдвічі меншу за розміром, ніж потрібно було, заявило джерело.

Також Навальному організували особливе робоче місце: прямо в бараку посадили за швейну машинку, а збоку "присусідили" згаданих "одинадцять безробітних рил", вказав екс-ув'язнений.

Він акцентував, що Росія за життя Навального сильно боялася його впливу. Один із яскравих прикладів - організація його походів до їдальні.

"Яскрава деталь, що підкреслює рівень страху перед Олексієм - це те, як були організовані його походи в їдальню. Коли наставала черга, по всіх загонах лунав дзвінок і всіх зеків збирали в кімнатах психологічного розвантаження для перегляду телепередач. Нікому не було дозволено не те щоб виходити з барака, а й навіть дивитися у вікно. Такого не відбувається навіть тоді, коли генерал у колонію приїжджає", - пояснило джерело.

Путін планує нове політичне вбивство

Обличчя російської опозиції Олексій Навальний помер у колонії в Заполяр'ї 16 лютого 2024 року. Росія стверджує, що йому стало зле під час прогулянки: медики намагалися його реанімувати, але не змогли - ось "офіційна" версія.

Водночас розслідувач проєкту Bellingcat Христо Грозєв вважає, що чіткої причини смерті Навального Кремль досі не озвучив. Він назвав його смерть політичним убивством і припустив, що Путін готує новий замах.

"Моє джерело після смерті Олексія (Навального - УНІАН) натякнуло, що це не останній інцидент", - заявив Грозєв.

На його думку, Путін хоче показати такими вбивствами Заходу, що для нього немає "червоних ліній" - що доведеться домовлятися про Україну саме на путінських умовах.

Вас також можуть зацікавити новини: