Путін намагається утримати вплив в Африці після розгрому Вагнера / скріншот

Заколот Євгена Пригожина поставив під удар російський вплив в Африці і на Близькому Сході, де Кремль роками просував свої інтереси через "Групу Вагнера". Тепер Володимир Путін гарячково шукає спосіб зберегти цей вплив в нових обставинах, пише The New York Times.

Видання зазначає, що протягом багатьох років керована Євгеном Пригожиним приватна армія діяла в якості неофіційного "довіреної особи" Росії в Латинській Америці, на Близькому Сході і в Африці. Поширюючи через " групу Вагнера "свій вплив в цих регіонах світу, Кремль в той же час міг" зручно дистанціюватися "від цього угруповання, яка укладала сумнівні союзи з місцевими диктаторами і застосовувала" безжальну тактику " проти місцевих опозиціонерів.

Однак вся ця система відразу впала, коли Пригожин підняв відкритий заколот проти Кремля. Перспективи глобального впливу Росії опинилися під питанням.

Відео дня

"Оскільки Пригожин, як повідомляється, зараз перебуває у вигнанні в Білорусі, Путін стикається з декількома варіантами того, як вчинити з тисячами найманців Вагнера, розкиданих по всьому світу", – пише NYT.

Так, Путін вже публічно оголосив, що бойовики "Вагнера", які не брали участі в спробі державного перевороту, можуть підписати контракт з російською армією. Однак автори публікації сумніваються, що цей варіант стане популярним серед найманців. До того ж їх буде непросто інтегрувати в регулярну армію.

Іншим варіантом для Путіна було б зберегти зарубіжну структуру "Вагнера" в поточному вигляді, просто замінивши Пригожина якимось іншим керівником всього угруповання. Це дозволить уникнути руйнування зовнішньополітичної стратегії Москви і збереже неофіційне партнерство з африканськими режимами, яких підтримував "Вагнер". Але цей варіант не спрацює, якщо рядові найманці і командири середньої ланки відмовляться підкорятися новому начальству. 

Третій варіант-це повний розпуск " групи Вагнера "і розподіл її бойовиків по іншим" приватним арміям", які є у Росії. Однак всі потенційні наступники "Вагнера" куди менш досвідчені і впливові в питаннях ведення того виду діяльності, яким Пригожин займався в Африці.

"На тлі туманних повідомлень ясно одне: для лідера, який старанно працював над створенням іміджу майстра-стратега, у Путіна, схоже, немає плану на те, що буде далі з Вагнером. Замість цього він виглядає все більш вразливим як вдома, так і в своїх спробах зберегти вплив Росії за кордоном", – резюмує NYT.

Ситуація з "Групою Вагнера" – останні новини

Після швидкоплинного заколоту 24 червня Євген Пригожин надовго "пропав з радарів". Напередодні він вперше за ці дні вийшов "в ефір" і розповів про плани. В аудіоповідомленні Пригожин пообіцяв нові перемоги на фронті, але при цьому промовчав про те, що далі буде з його "ПВК".

Тим часом в Білорусі ведеться активне облаштування військової бази, яку, як видається, повинні зайняти або вже почали займати найманці "групи Вагнера". За попередніми оцінками, в цей польовий табір можна вмістити близько 9 тисяч осіб.

Вас також можуть зацікавити новини: