Ілюстративне зображення / NASA

У березні 2018 року інструмент NASA, встановлений на Міжнародній космічній станції (МКС), приблизно в 10 тисячах світлових років від Землі помітив чорну діру, яка поглинає зірку.

Подія згодом виявилася дивною навіть за мірками надгустих небесних тіл, з яких не здатне вибратися світло: чорна діра почала стискатися.

Згідно з повідомленням Массачусетського технологічного інституту (МТІ) про цю знахідку, корона чорної діри MAXI J1820+070 - кільце з частинок, що її оточує - стала значно меншою, ніж була, передає Naked Science.

Відео дня

За словами співробітників МТІ, спочатку вона була розміром приблизно зі штат Массачусетс (27,3 тис. км²), а в підсумку стиснулася всього до 10 кілометрів. Варто згадати, що цей космічний монстр в десять разів масивніший за Сонце, а в момент виявлення він перебував у процесі поглинання цілої зірки.

Читайте такожВеликі чорні діри можуть бути шляхом у космічний гіперпростір

Джек Стайнер, фізик з Інституту астрофізики і космічних досліджень МТІ, розповів, що ці спостереження стали великим відкриттям поки молодої області вивчення чорних дір.

"Ми вперше побачили ознаки стиснення корони під час певної фази еволюції спалаху. Корона досі являла собою таємницю, і наше розуміння її суті все ще хитке. Однак тепер є докази, що в структурі системи розвивається сама корона", - говорить Стайнер.

Типовий спалах може відбуватися при поглинанні чорною дірою величезних обсягів матеріалу, що знаходиться поруч із зіркою. Цей матеріал накопичується навколо чорної діри у вигляді вихору, відомого як аккреційний диск. Матеріал, розташований найближче до чорної діри, обертається швидше і створює тертя, що розігріває диск до неймовірних температур.

Нова робота дає уявлення про важливу фазу спалаху чорної діри, відомої як перехід від твердого стану до м'якого. Вченим було відомо, що в якийсь момент на ранніх стадіях спалаху чорна діра переходить з "твердої" фази, в якій переважає енергія корони, в "м'яку" фазу, де більший ефект має випромінювання аккреційного диску.