Стара радянська станція впаде на Землю / NASA

Радянська космічна станція «Космос-482» кружляла навколо Землі майже півстоліття. Її запуск відбувся в березні 1972 року. Після виведення на земну орбіту вона повинна була відправитися до Венери. Однак, цього так і не сталося через відмову двигуна.

Як пише Newsweek, в момент відмови «Космос-482» розпався на частини, чотири з яких впали на фермерське поле у Новій Зеландії. Згідно з даними New Zealand Herald, сфери з титанового сплаву важили по 13,6 кілограма. Після них на полі лишилися великі діри. Маркування на сферах говорило, що вони були виготовлені в СРСР. В ті часи МЗС Нової Зеландії спробував повернути Москві уламки, але та заперечувала, що вони належать їй.

Читайте такожПадаюча китайська космічна станція згоріла над Тихим океаном

Відео дня

Решта станції «Космос-482» включно з корисним вантажем і двигуном, до цього часу лишаються на орбіті Землі. Апарат був сконструйований так, щоб він міг витримати високий атмосферний тиск Венери. Тож експерти допускають, що він зможе пережити проходження через земну атмосферу.

Минулого року в інтерв’ю для російських ЗМІ космонавт і історик Павло Шабін говорив, що «Космос-482» впаде на Землю в проміжку між 2023-м і 2025-м роками. І місце його падіння наразі визначити неможливо. Однак, нові розрахунки, опубліковані на сайті Space.com, вказують на те, зіткнення апарата із Землею станеться вже цього року. Зазначається, що «Космос-482» рухається з надзвичайно високою швидкістю, роблячи один оберт навколо планети за 112 хвилин.

За словами Томаса Дормана, який стежить за радянською станцією, вона «без проблем» пройде через земну атмосферу. На його думку, 40-50% апарата збереглися до цього часу.

Читайте такожКитай планує запустити першу космічну електростанцію

«Цікаво те, що апогей орбіти почав поступово знижуватися. За моїми припущеннями, входження в атмосферу почнеться наприкінці цього року або всередині наступного», - сказав Дорман, додавши, що неможливо передбачити, як швидко це станеться. Тому що ніхто напевне не знає, якою буде сонячна активність в цьому і наступному році.