Ілюстрація / REUTERS

Команда вчених зі США виявили, що планета Земля пережила щонайменше три великих льодовикових періоди за 540 мільйонів років. Кожному з них передували масивні тектонічні нагромадження в районі екватора. Висновки вчених, опубліковані в журналі Science, по-новому оцінюють причини виникнення таких періодів, які до цього часу пов’язували з виверженням вулканів.

Як пише Newsweek, команда вчених на чолі з Френсісом Макдональдом з Каліфорнійського університету на початку шукали зіткнення тектонічних плит, через яке виникли Гімалаї. Коли океанічна плита починає штовхати континентальну, виникає низка нових скель. Команда виявила два зіткнення у тропічних зонах біля екватора, через які виникли славнозвісні гори. Але вчені також помітили, що ці зіткнення миттєво призвели до подій, через які світова атмосфера охолола.

Читайте такожАмериканські вчені пояснили появу зелених айсбергів

Відео дня

Тож вони замислилися: чи могло виникнення нових скель спричинити хімічну реакцію, яка призвела до глобального похолодання? Оцінивши інтенсивність, з якою скелі офіолітів взаємодіють з вуглекислим газом в атмосфері, вони виявили, що вони дійсно могли усунути з атмосфери достатні об’єми парникових газів, щоб спровокувати льодовиковий період.

Тоді вчені вирішили перевірити, чи відбувалися подібні закономірності в інші льодовикові періоди, які пережила Земля. Вони відстежили випадки значного охолодження за 540 мільйонів років і зіставити їх з місцями континентальних зіткнень. Результати показали, що перед кожним льодовиковим періодом відбувалися зіткнення в тропічній зоні.

Читайте такожНауковці зафіксували прискорення танення льодовиків

На думку дослідників, тепло і вологість в тропіках допомогла кальцію і магнію у скелях вступити в хімічну реакцію з вуглекислим газом в атмосфері. В результаті великі об’єми парникових газів просто зникли.

Наразі людство живе в льодовиковому періоді, який почався 2,5 мільйони років тому. Зараз світ перебуває в міжльодовиковому циклі, під час якого на Землі спостерігається потепління в рамках льодовикового періоду.