NASA зафіксували міжпланетну хвилю часток з Сонця / NASA/SDO

Місія NASA зафіксувала міжпланетну хвилю, створену Сонцем. Вченим вдалося зробити високоякісні заміри феномену вперше в історії. Хвиля з’явилася в результаті викиду зіркою променю заряджених частинок. Це явище відоме як «сонячний вітер».

Як пише Newsweek, сонячний вітер може рухатися з різною швидкістю. І коли швидший потік зіштовхується з повільнішим, це може створити ударну хвилю, яка поширюється по всій Сонячній системі.

Читайте такожАстрономи побачили, як загине Сонце

Відео дня

Такі міжпланетні хвилі називають такими, що відбуваються «без зіткнень». Це означає, що часточки в потоці не передають енергію шляхом зіткнення між собою. Це відбувається через електромагнітні поля. Такі «хвилі без зіткнень» були виявлені по всьому Всесвіті. Їх пов’язують з найбільш багатими на енергію частинками, відомими в сучасній астрофізиці, які продукують масивні об’єкти на зразок чорних дір і наднових протонних зірок.

Розуміння міжпланетних хвиль може допомогти пролити світло на більші феномени у Всесвіті. Однак, їх виявлення – це не просте завдання. Тому що для цього потрібно зловити правильний час і місце.

Читайте такожАстрономи виявили вогняний вихор навколо чорної діри з фантастичною швидкістю

Разом з тим, Магнітосферна багатовимірна місія (MMS) намагалася це зробити з моменту свого запуску у 2015 році. Лише зараз місії пощастило опинитися в правильному місці у правильний час, щоб зловити сонячну міжпланетну хвилю.