Ілюстрація / REUTERS

Мова мавп виявилася більш розвиненою, ніж вчені вважали до цього часу. Вона дозволяє навіть одній тварині сказати іншій, щоб та закрила рота і помовчала. Записи більш ніж 100 видів приматів, таких як бабуїни й макаки, були вивчені лінгвістами зі США і Великої Британії.

Як пише Daily Star, виявилося, що мавпи здатні поєднати два різних звуки заклику, щоб створити семантично нові послання. Висновки вчених були описані у звіті «Системи в основі комунікації людей і мавп», опублікованому в журналі Frontiers on Psychology. Автори професор лінгвістики Шігеру Міягава й експерт з вокалізації приматів Естер Кларк ще раз переглянули докази існування мови мавп. Вони виявили, що примати можуть об’єднувати два різних повідомлення, щоб створювати семантично нове застереження.

Читайте такожВчені знайшли мавп, які використовують знаряддя праці тисячі років

Відео дня

Особливо яскраво це проявляється у двох видів, коли одна тварина намагається сказати іншим членам своєї групи замовкнути через наближення хижака. Білоноса мавпа у Західній Африці використовує звук «піу», щоб вказати на загрозу. Крім того, вона відтворює звук «хак», щоб попередити про наближення орла. Представники виду об’єднують ці два звуки, щоб наказати іншим замовкнути й тікати в укриття.

Тим часом, мавпа Кемпбелла використовує слово «хок», яке означає орла і звук «крак», щоб вказати на наближення леопарда. До назв хижаків вони додають довгий звук «о», щоб сказати про загрозу з повітря. Вчені переконані, що їхні висновки можуть допомогти зрозуміти еволюцію людської мови.

Читайте такожВчені створили ембріон-химеру мавпи з клітинами людини (фото)

На відміну від людей, які мають необмежену здатність поєднувати слова, манера спілкування мавп бінарна. Це вказує на обмежену кількість ідей, які вони можуть висловити. Автори вказують на відмінності в мозку як на причину, чому мавпи не можуть навчитися говорити. Вони зауважують, що тварини використовують лобову частину мозку для того, щоб говорити. В цей час, людська мова походить з Центру Брока.