Вікінги об'їдалися блекоти, щоб ставати невразливими / Hans Splinter/Flickr

Одна з каст воїнів у вікінгів була здатна битися з такою люттю й силою, що їх порівнювали з нездоланними дикими звірами. Вони навіть кусали власні щити від неймовірного відчуття злоби. Легенди кажуть, що ці воїни вступали в бій у стані, подібному до трансу, одягнені лише в шкури й, можливо, у рогаті шоломи.

Таких воїнів називали берсерками. Їх бачили на полях битви Європи аж в дев’ятому столітті. Лише тепер етнобіолог запропонував пояснення, звідки ця каста вікінгів черпала свою лють і силу. Як пише Newsweek, вірогідно, що за всім стоїть рослина під назвою блекота чорна.

Читайте такожВ Норвегії відкривається школа вікінгів

Відео дня

Дослідник з Університету Любляни у Словенії Карстен Фатур піддав сумніву традиційні припущення, що стан трансу берсерків був пов’язаний зі спровокованою істерією, епілепсією, психічними хворобами, вживанням великих об’ємів алкоголю чи певних видів мухоморів з галюциногенними властивостями.

Мухомор червоний – токсична рослина. Вважається, що його можна їсти, якщо правильно обробити. Певні громади в Сибіру і Центральній Азії використовували психоактивні властивості цього гриба, серед яких відчуття ейфорії, галюцинації, сонливість, м’язові судоми тощо. Ці симптоми дійсно можна порівняти з тим, як описується подібна до трансу агресивна поведінка берсерків. Власне, вважається, що вони теж марили, посмикувалися, колір їхнього обличчя змінювався, а після всього наступала слабкість.

Читайте такожВ Ісландії швидко відновлюється давньо скандинавська язичницька віра «Асатру»

Але Фатур стверджує, що дія блекоти чорної більше підходить опису поведінки агресивних вікінгів. Більше того, ця трава більш поширена в Скандинавії, ніж мухомор червоний. Блекота може викликати марення, втрату відчуття стриманості, а також маніакальні напади. Все це часто характеризує поведінку берсерків. Трава також може спричиняти порушення зору, галюцинації, сонливість і почервоніння шкіри, а також тупий біль. Все це може пояснити невразливість воїнів-вікінгів.