Загроз Землі комета не несе / фото: nasa.gov

Харківські дослідники зафіксували міжзоряну комету. Невідомий об’єкт, який потрапив до Сонячної системи, було відкрито наприкінці серпня. Спершу вважалося, що це – астероїд. Проте харківські астрономи довели, що це міжзоряна гостя.

Про це повідомляє 5 канал

Читайте такожУ NASA показали відео, як чорна діра викривляє простір

Відео дня

Науковці зафіксували перший фотопортрет міжзоряної мандрівниці. Його автор – астроном Іван Слюсарев. Уперше небесний об’єкт помітили 30 серпня. Тоді його вважали потенційно небезпечним для Землі астероїдом. А на початку вересня харківському астроному вдалося більше дізнатися про небесне тіло.

"Ми прив’язалися точно за часом, спостерігаючи супутники GPS, це дозволило нам отримати з дуже хорошою точністю положення комет. Тоді ми ще не знали, що це комета, і знімки відправили в центр малих планет і через три дні, в тому числі наші дані, які були найточнішими, вдалося підтвердити, що це не потенційно небезпечний астероїд, а комета. А комета не звичайна а комета міжзоряна!", - пояснив Слюсарев.

Астроном зазначив, що відкрите тіло сформувалося поза межами Сонячної системи, про що свідчить траєкторія руху, яку допомогли встановити харківські фахівці.

"Вона прилетіла з нескінченності, її швидкість більше другої космічної швидкості і вона летить з такою ж швидкістю із космічної системи", - зазначають дослідники.

Нині про міжзоряну мандрівницю відомо небагато. Попередньо – її ядро може сягати від 5-ти до 20-ти кілометрів, за своїм складом вона нічим не відрізняється від комет нашої Сонячної системи. Науковці встановили, що загроз Землі вона не несе і сподіваються за допомогою комети дізнатися більше про створення нашої планетарної системи.

За попередніми розрахунками, до Сонця комета наблизиться 7 грудня. А вже наступного року її бачитимуть науковці іншої півкулі. Весь цей час астрономи уточнюватимуть дані з її орбіти й остаточно закріплять за нею звання міжзоряної.

Як повідомляв УНІАН, вчені Університету штату Небраска заявили про відкриття 21 зірки, які загадковим чином змінюють свою яскравість. При цьому, 15 із цих об'єктів схожі на зірку Таббі (KIC 8462852), першу відому таку зірку.