Юпітер / REUTERS

Астрономи заявили про те, що гравітаційний вплив Юпітера зіграв важливу роль в появі життя на Землі.

Газові гіганти, займаючи певні місця в системі, стабілізують орбіти інших планет і сприяють появі необхідних для життя умов, пише dt.ua з посиланням на Science Alert.

Дослідники вважають, що вплив Юпітера і Сатурна призвів до подовження еліптичної орбіти Землі, а також вплинув на нахил її осі, створюючи льодовикові і міжльодовикові цикли. Тобто, незважаючи на настання льодовикових періодів, життя на Землі змогло з'явитися і продовжити існувати.

Відео дня

Читайте такожNASA виявило можливі свідчення життя на Марсі

У ході дослідження вчені створили кілька комп'ютерних моделей, в ході яких розглянули вплив Юпітера на інші планети у випадках, якщо б він знаходився на іншому місці в Сонячній системі. У більшості подібних симуляцій система розпадалася протягом 10 мільйонів років. У решті чверті симуляцій положення Юпітера дозволяло стабілізувати орбіту Землі і зробити її придатною для життя.

За словами дослідників, це суперечить гіпотезі рідкісної Землі, яка передбачає, що умови нашої планети унікальні у Всесвіті. Вчені вважають, що у випадках, коли планети земного типу знаходяться під таким же впливом газових гігантів в своїх системах, вони можуть бути потенційно населеними.

Раніше повідомлялося, що місія Europa Clipper відправиться на покритий льодом супутник Юпітера, який вважається головною ціллю для пошуку життя за межами Землі. Під крижаним покривом Європи лежить океан глибиною 170 кілометрів. Це середовище може виявитися придатним для зародження біологічних видів.