Фото flickr.com/photos/nailman

Акіра встає і починає похитуватися, Пел плескає в долоні, Ай притупує ногою, а Гон «барабанить» по стіні. Так поводиться не черговий гурт-сенсація для підлітків, а група шимпанзе. Вчені вважають, що їхня поведінка проливає світло на доісторичне походження людських танців.

Як пише The Guardian, дослідники з Кіото зняли на відео, як шимпанзе рухаються під записи фортепіано. Жодну з тварин не вчили реагувати на музику. Їм не пропонували за це жодних винагород під час навчання. Не зважаючи ні на що, вони почали спонтанно реагувати рухами свого тіла, коли почули мелодію.

«Шимпанзе певною мірою танцюють так само, як і люди», - сказала дослідник Кіотського університету Юко Хатторі.

Відео дня

Читайте такожВчені розшифрували мову орангутангів

Більшість мавп хитали своїми тілами, хоча самки також плескали в долоні й притупували ногою. У феномену танців довготривала людська історія. Й вважалося, що він повністю відсутній у приматів не людського типу. Найбільш подібна до танців поведінка у дикій природі – це так звані «танці дощу» у шимпанзе. Цього місяця дослідники з Університету Ворвіка повідомили, що шимпанзе у Зоологічному парку Сент-Луїса в штаті Міссурі виконували рухи, схожі на танець конга. Однак, у мавп не було музичного акомпонементу.

Хатторі й її колеги записали на відео, як сім шимпанзе: три самці й чотири самки, - реагували на короткі ритмічні записи фортепіано. Всі тварини так чи інакше відреагували на музику. Шестеро з них встали й почали крутитися. П’ять присідали чи стукали по стінках свого вольєру, троє хлопали в такт, а одна самка на ім’я Ай половину часу стукала себе по нозі.

Читайте такожМавпа може наказати іншій заткнути пельку: мова тварин виявилася досить складною

Згідно зі звітом дослідження, ритмічні рухи вказують, що бажання танцювати виникло ще до появи людей. Цей інстинкт міг розвинутися принаймні ще в часи існування спільного предка людей і шимпанзе.

«Біологічна основа для танців глибоко вкоренилася й була характерною для спільних предків людей і шимпанзе приблизно шість мільйонів років тому», - вважає Хатторі.